Ekonomija     | 16.06.2021. 12:29 |

Tegeltija: Proces pridruživanja WTO traje duže od 20 godina

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) izjavio je danas na zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH da su pregovori za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) već duže vrijeme u završnoj fazi.

- Proces pridruživanja BiH WTO traje duže od 20 godina - kazao je Tegeltija, odgovarajući na pitanje poslanika u Predstavničkom domu PSBiH Dženana Đonlagića (DF) o tome kada će konkretno Vijeće ministara BiH preduzeti završne korake i okončati proces pridruživanja BiH toj organizaciji.

Tegeltija je pojasnio da se WTO pristupni pregovori vode u dvije odvojene oblasti i to multilateralni pregovori o vanjskotrgovinskom režimu BiH i bilateralni pregovori o pristupu tržištu BiH za robe i  usluge.

Multilateralni pregovori o vanjskotrgovinskom režimu BiH podrazumijevaju proces usaglašavanja domaćeg trgovinskog zakonodavstva i prakse s pravilima i principima međunarodnog multilateralnog trgovinskog sistema.

- Drugi dio pregovora koji svaka zemlja vodi su takozvani bilateralni pregovori o pristupu tržišta upravo te zemlje i to često budu duži, mukotrpniji i teži razgovori. Do sada je održano 13 konferencija vezano za multilateralne pregovore o vanjskotrgovinskom režimu BiH i tu smo u situaciji da više nema problema i poteškoća - naveo je Tegeltija.

Bilateralni pregovori odvijaju se, kako je dodao, zavisno od toga koliko neka zemalja želi da otvori te pregovore, a s BiH je bilateralne pregovore o pristupanju WTO otvorila samo Ruska Federacija.

- Ruska Federacija je u jednom trenutku otvorila raspravu oko velikog broja tarifnih oznaka i sada se to svelo na jedan manji broj tarifnih oznaka koje nisu veliki problem za usaglašavanje - zaključio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije