Ekonomija     | 15.06.2021. 19:06 |

Predstavnici USAID projekta 'Diaspora Invest' održali obuku u Pelagićevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. juna (FENA) - U opštini Pelagićevo danas je održana obuka za službenike Opštine Pelagićevo o modalitetima saradnje, mapiranja i podrške potencijalnim investitorima iz dijaspore.

Prisutne je pozdravio Vojislav Stakić iz opštinske uprave Opštine Pelagićevo koji je govorio o snazi dijaspore porijeklom iz ove opštine, te mogućnostima koje aktivnosti njihovog uključivanja mogu da donesu ekonomskom razvoju Pelagićeva. 

- Opština Pelagićevo ima snažnu dijasporu u Austriji i Njemačkoj, ali i postojeće primjere ulaganja dijaspore u lokalne biznise. Također, veliki broj stanovnika sa ovog područja živi u Hrvatskoj, koji imaju znanje, kapital i resurse  da pomognu stvaranju novih radnih mjesta. Danas smo razgovarali o primjerima dobre prakse, načinima kako su dijasporu mobilizirale druge opštine širom BiH, podijelili smo svoje iskustvo rada sa preko 150 kompanija kroz podršku Biznis centra bh. dijaspore. Nadamo se da će iz današnje obuke proizaći nove aktivnosti u budućnosti - poručio je Armin Alijagić iz Biznis centra bh. dijaspore, organizator obuke. 

USAID projekat „Diaspora Invest“ u okviru pete godine aktivnosti provodi nekoliko aktivnosti na saradnji sa jedinicama lokalne samouprave, organizuje program ljetne poslovne prakse i povezuje lokalne poduzetnike sa posrednicima za izlazak na međunarodna tržišta. U okviru podrške ovog projekta, realizirana je i današnja obuka. 

- U okviru današnjeg treninga razgovarali smo o mogućnosti pokretanja udruženja koje će okupljati dijasporu sa ovog područja, uključivanju kompanija iz Pelagićeva u aktivnosti Biznis centra bh. dijaspore. Opštinska uprava Pelagićeva je pokazala spremnost za rad na pokretanju ekonomskog potencijala dijaspore i to predstavlja najvažniju stvar u ovom procesu - dodao je Nedim Jahić, jedan od predavača na obuci, saopšteno je iz projekta „Diaspora Invest“.

-------------------------------------------

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!