Bosna i Hercegovina     | 15.06.2021. 16:56 |

Butković i Mitrović u Svilaju: Što prije u funkciju staviti novi most preko Save

FENA Saopćenje

ODŽAK, 15. lipnja (FENA) - Visoka izaslanstva Republike Hrvatske (RH) i BiH, predvođena hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem i ministrom komunikacija i prometa BiH Vojinom Mitrovićem, obišla su međudržavni most u Donjem Svilaju na lokaciji gradnje Graničnog prijelaza s bh. strane.

Predsjednik Vlade Posavske županije (PŽ) Đuro Topić kazao je kako taj most ima veliku važnost za gospodarstvo s obje strane rijeke, priopćeno je iz Vlade PŽ.

"Pozdravljam inicijativu da se ubrza završetak ovog velikog projekta, kako bi međudržavni most Svilaj, u sklopu koridora Vc, profunkcionirao u punom prometnom kapacitetu jer ima veliki značaj za građane i gospodarstvo s obje strane rijeke, te osobito za ovaj dio županije. Zahvaljujem na naporima svima koji su sudjelovali u tome projektu regionalnog značaja", kazao je tom prigodom Topić.

Ministar mora, prometa i infrastrukture RH Oleg Butković naglasio je kako je cilj današnjeg posjeta uvjeriti se u napredovanje radova budući da je most završen zajedničkim snagama, ali još uvijek nije u prometu, te ga je neophodno što prije staviti u funkciju kako bi se ojačala prometna povezanost dviju zemalja.

"Interes nam je da što prije otvorimo i granični prijelaz i most, jer to smo i radili u interesu ljudi s obje strane rijeke Save. Investicija je ukupne vrijednosti 22 milijuna eura. Koridor Vc vrlo je važan, njegova dužina kroz RH ukupno iznosi 88 kilometara. U Hrvatskoj završavamo dionicu do Belog Manastira koja će biti gotova sljedeće godine i puštena u promet, a ostalo nam je još nekoliko kilometara do granice s Mađarskom i očekujemo da ćemo to završiti do kraja 2023. godine", kazao je Butković.

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović naglasio je kako se radi o ogromnom projektu te da radovi na graničnom prijelazu u Donjem Svilaju trebaju završiti do kraja srpnja.

"Koliko je vrijedna ova investicija pokazuje koridor Vc koji spaja jug sa sjeverom praktično s Mađarskom, tako da je ovaj koridor jedan od najvažnijih i predstavlja kralježnicu Bosne i Hercegovine. Imat ćemo infrastrukturu koja će omogućiti i približiti BiH kako zemljama zapadnog Balkana, tako i Europske unije", naglasio je ministar Mitrović.

Među visokim gostima bio je i Matej Zakonjšek, direktor stalnog sekretarijata Transportne zajednice osnovane prije četiri godine s ciljem prometnog povezivanja EU i država jugoistočne Europe.

"Danas obilazimo tri važna prekogranična projekta koja su od važnosti ne samo za Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku već za cijelu Europu. Svi su vezani za mostove i to mostove koji ne povezuju samo ove dvije zemlje već cijelu regiju", kazao je Zakonjšek.

Prije obilaska radova na graničnom prijelazu Donji Svilaj, ministri Butković i Mitrović obišli su i most između Gunje i Brčkog o čijoj obnovi su razgovarali na sastanku u Brčko distriktu, a danas će obići i radove na mostu u Gradišci gdje teku radovi na projektu izgradnje mosta Gradiška vrijednom 21,4 milijuna eura.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana