Bosna i Hercegovina     | 15.06.2021. 14:27 |

Butković-Mitrović: Dogovorena rekonstrukcija i izgradnja mosta u Brčkom

FENA Saopćenje

BRČKO, 15. lipnja (FENA) - Distrikt Brčko u utorak je bio je domaćin sastanka ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojina Mitrovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića.

Sastanku ministarskih izaslanstava, između ostalih, prisustvovali su i gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Unije u BiH veleposlanik Johann Sattler i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Tema sastanka bila je izgradnja novog mosta i sanacija postojećeg na graničnom prijelazu Brčko-Gunja.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović istaknuo je kako dolazak izaslanstava nadležnih ministarstva te prisustvo visokih zvaničnika sastanku u Brčkom pokazuje opredijeljenost da BiH želi biti povezana s EU i zemljama zapadnog Balkana ali i da su svi ovdje danas zbog Brčkog, građana distrikta i susjedne Gunje.

- I sinoć i danas smo razgovarali i usuglasili naše stavove da nam je cilj rekonstrukcija postojećeg mosta kako bi se promet odvijao neometano kao prije dvije godine. Predstoji da radna grupa koja je određena definira projektni zadatak, uradi projekat za rekonstrukciju ovog mosta, a onda kreće i njegova realizacija kako on bi mogao poslužiti za teretni promet određeno razdoblje - kazao je ministar Mitrović.

Po njegovim riječima, paralelno s ovim poslovima dogovorili su s hrvatskom stranom da se pripremi izgradnja novog mosta na lokaciji udaljenoj četiri kilometra nizvodno od postojećeg.

- To je most koji će sutra omogućiti da se cenar grada rastereti gužvi. Novi most će također povezati autoceste od Bijeljine do Brčkog, a zatim s autocestom Beograd-Zagreb što je vrlo bitno za Transportnu zajednicu, Europsku uniju, Hrvatsku i BiH - dodao je Mitrović.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković u izjavi za medije rekao je da uime ministarstva i Vlade Republike Hrvatske izražava spremnost i odlučnost da se po uzoru na Svilaj i Gradišku, još snažnije nastavi gradnja i obnova svih mostova koji povezuju Republiku Hrvatsku i BiH.

- Zaključak obje strane, koji se nadovezuje na sporazum koji smo prošle godine potpisali ministar Mitrović i ja, je da ćemo obnoviti svih deset mostova koji povezuju Republiku Hrvatsku i BiH. Jedan od njih je i most Brčko - Gunja - istaknuo je hrvatski ministar.

Dodao je također kako će ove godine, budući da postoji idejno rješenje, napraviti i glavni projekt da se krene hitno u sanaciju postojećeg mosta, a za to vrijeme kreću sve radnje oko pripreme i izrade projektno studijske dokumentacije jer u prostornim planovima i s hrvatske strane i u BiH postoji nova lokacija za novi most.

- Njegovom izgradnjom će Brčkom biti olakšano normalno funkcioniranje jer se postojeći most nalazi u samom centru grada - naveo je Butković.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je rekao da je ovo veliki dan za Distrikt i BiH koji ima tradiciju povezanosti mosta s Republikom Hrvatskom više od 130 godina te naglasio da mnogi građani Gunje ostvaruju svoja prava u Distriktu, a čak i učenici iz Gunje idu u srednje škole u Brčko, čime most ima poseban značaj i simboliku.

- Naišli smo na veliko razumijevanje ministra Butkovića i dogovorili da će se ići u temeljitu rekonstrukciju postojećeg savskog mosta koji povezuje Brčko i Gunju, a u perspektivi paralelno s tim krenuti i s pripremama za izgradnju novog mosta koji je već ucrtan u prostorno -plansku dokumentaciju Brčko distrikta BiH i Vukovarsko- sremske županije. To su za nas velike i dobre vijesti i već u ovoj godini će se krenuti s izradom projektne dokumentacije rekonstrukcije postojećeg mosta. Na godinu očekujemo u optimalnim uvjetima da se krene s rekonstrukcijom kako bismo ponovno postojeći most stavili u funkciju i za promet, odnosno tranzit roba - kazao je brčanski gradonačelnik. 

Po njegovim riječima, u narednih 6 do 7 godina doći će do realizacije ovog velikog projekta.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić zahvalio se svim sudionicima sastanka, posebno ministru Vojinu Mitroviću sa čijim aktivnostima, kako je naveo, su intezivirani svi poslovi vezani za rješavanje ovog pitanja.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Michael Scanlan je u izjavi medijima rekao da je danas važan dan za Brčko distrikt BiH u smislu poboljšane saradnje i promjena u odnosu na njegovu prvu posjetu Distriktu prije dvije i pol godine.

 - Kao što smo vidjeli danas, kada postoji zajednička volja i spremnost organa vlasti da surađuju i s jedne i s druge strane rijeke, uz pomoć kolega iz Europske unije, moguće je postići pomake i napraviti velike stvari - ustvrdio je supervizor Scanlan.  

Također je izrazio posebno zadovoljstvo zbog opredjeljenja na konkretne aktivnosti kako bi se vidjeli rezultati u što kraćem roku.

 - Ovo je savršen primjer kako stvari funkcioniraju kada Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Brčko distrikt Bosne i Hercegovine na prvo mjesto stavljaju svoje građane - naglasio je Scanlan.

Johann Sattler, šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Europske unije izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva današnjem sastanku, čiji je fokus bio dalje povezivanje Bosne i Hercegovine s Hrvatskom, odnosno Europskom unijom.

- Moj zadatak je potpuno jasan, a to je približavanje Europske unije Bosni i Hercegovini - rekao je Sattler.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!