Kultura     | 15.06.2021. 12:07 |

Na Cinema Parallels u Banjaluci 14 internacionalnih kinematografskih ostvarenja

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 15. juna (FENA) - Drugo izdanje Filmskog festivala Cinema Parallels održano je od 10. do 12. juna u Banjaluci, a posjetioci Gradskog pozorišta Jazavac mogli su pogledati 14 internacionalnih kinematografskih ostvarenja.

Tokom tri festivalska dana publika je prisustvovala i panelima u kojima su učestvovali filmski umjetnici i stvaraoci prikazanih radova, od svjetski nagrađivanih autora do studenata.

 - Čini se da je takav festival odavno bio potreban Banjaluci s obzirom na to da, između ostalog, u fokus stavlja edukaciju publike. U tome je Ministarstvo prepoznalo značaj tog festivala - kazala je na otvaranju pomoćnik ministra za kuturu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković.

Dodala je da ne treba zanemariti ni ulogu Festivala Cinema Parallels u afirmaciji mladih kadrova Akademije umjetnosti u Banjaluci, onih koji tek krče put u svijetu filma.

- Drago mi je što su u Banjaluci otvorena vrata jednom drugačijem pristupu filmu i što je ukazan značaj umjetničkom i eksperimentalnom filmu. Bioskopi tretiraju raspored komercijalnim filmovima i nemaju problem sa punim salama, ali Cinema Parallels nam govori da je važno film posmatrati prvenstveno kao umjetnost, a ne isključivo kao industriju - istakla je.

Umjetnička direktorica Festivala Adriana Truhijo podsjetila je da je pandemija ozbiljno pogodila kompletan audio-vizualni sektor te da je situacija na mnogim mjestima i dalje kritična.

- Zato je važno organizovati filmski festival, ali i podržati međunarodne i lokalne filmaše i filmove. Na bioskope gledamo kao na mjesta otpora, zato vjerujemo da je gledanje filmova u kino dvoranama sa drugim ljudima moćno i nezamjenjivo iskustvo. Ujedno je to i ključno mjesto za susret sa drugim vizijama i širenje naših pogleda - kazala je Truhijo.

Izvršni direktor Festivala Cinema Parallels Marko Šipka naglasio je da je drugo izdanje Festivala ispunilo ciljeve, prije svega, podrška nezavisnim i inovativnim filmovima.

- Naše ovogodišnje aktivnosti se ne završavaju time što je Festival održan. Cinema Parallels obuhvata i ljetnu radionicu dokumentarnog filma, o  tome će biti više informacija uskoro - kazao je.

Ovogodišnje izdanje Cinema Parallels realizovano je uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u partnerstvu sa Gradskim pozorištem Jazavac te u saradnji s Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, dok organizacije potpisuje Video Kabinet.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'