Bosna i Hercegovina     | 15.06.2021. 11:53 |

Sve bolja epidemiološka situacija u ZDK-u

FENA Saopćenje

ZENICA, 15. juna (FENA) - Epidemiološka situacija u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) još je nepovoljna budući da je na snazi stanje epidemije u FBiH, ali sa nastavkom trenda značajnog poboljšanja odnosno smanjenja broja novooboljelih i umrlih od posljedica zaraze virusom korona.

Zaključio je to Krizni štab Ministarstva zdravstva ZDK usvajajući informaciju o epidemiološkoj situaciji, koju je pripremio Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Kako se navodi u informaciji, u periodu od 7. do 13. juna potvrđeno je 12 novih pozitivnih slučajeva, što čini dnevni prosjek od 1,7 novih slučajeva. Sedmicu prije (31.05.-06.06.) ukupan broj pozitivnih bio je 45, a sedmicu prije toga (24.05.-30.05.) broj novopotvrđenih slučajeva bio je 42.

- Svi pokazatelji epidemiološke situacije u posljednjoj sedmici imaju niže vrijednosti i dio su trenda smanjenja, tokom četiri prethodne sedmice. Broj novopotvrđenih slučajeva u posljednjih sedam dana čini kumulativnu incidencu od 3,3 na 100.000 stanovnika. To je nastavak trenda smanjenja te incidence, u odnosu na prethodni period - zaključio je Krizni štab.

Dosad je obavljeno ukupno 72.000 testiranja, pomoću PCR metode i brzih antigen testova, a potvrđeno je 14.429 slučajeva infekcije. Broj umrlih je 1.097. U tom kantonu trenutno je aktivno 35 slučajeva.

- Uočljivo je da ZDK među velikim kantonima ima najmanji broj oboljelih, ali i najmanji broj testiranja. Stopa smrtnosti iznosi 3,06 posto, u odnosu na 2,47 u FBiH, 3,06 u Kanonu Sarajevo i 2,36 posto u Tuzlanskom kantonu – navodi se u informaciji.

Dosad je zaprimljeno i distribuirano 27.126 doza vakcine, od čega je utrošeno 24.183 doze, a neutrošeno 2.928. Vakcine su distribuirane u sve javne zdravstvene ustanove, na području kantonu. Nisu zabilježene ozbiljne neželjene reakcije tokom vakcinacije.

- Odbačeno je svega 15 doza. S obzirom da se radi o multidoznim pakiranjima vakcina, izuzetan je uspjeh da je procent odbačenih vakcina samo 0,06 posto - navodi se u informaciji.

Kako navodi Press služba ZDK u saopćenju za javnost, Krizni štab je predložio Vladi ZDK-a da važeće epidemiološke mjere odnosno naredbe za zdravstvene ustanove, inspekcije, policiju, gradove i općine, poslovne subjekte, vjerske zajednice i građane, koje  ističu u četvrtak 17. juna, ostanu na snazi još 14 dana iz razloga preventivnog djelovanja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'