Stranačke aktivnosti     | 14.06.2021. 11:36 |

Saopćenje za javnost SDS-a

FENA Saopćenje

Izjava Predsjednika Vlade Republike Srpske o investicionom ciklusu od nekoliko milijardi konvertibilnih maraka nije u skladu sa ekonomskom snagom i pozicijom budžeta kojim vlada raspolaže – istakao je dr Milan Radović, zamjenik predsjednika SDS.

„Prije svega, postavlja se logično pitanje: iz kojih vlastitih budžetskih sredstava bi Vlada bila u mogućnosti da obezbijedi najavljenih nekoliko milijardi?“ – upitao je zamjenik predsjednika SDS.

On ističe da budžet zavisi od novih kredita i upitno je njegovo izvršenje, tj. isplate budžetskim korisnicima, ukoliko se krediti ne bi obezbijedili ili ukoliko se ne bi prodale obveznice.

„O tome svjedoči podatak da 2022. godine pristižu obaveze od oko 700 miliona KM, a 2023. obaveze od milijardu i stotinu pedeset miliona KM. Dakle, potrebno je povećati prihode za 70 miliona KM mjesečno ili 800 miliona godišnje da bi se došlo u fazu budžetske ravnoteže, tj. izlaska iz pozicije kreditne zavisnosti“ – pojasnio je Radović.

Zamjenik predsjednika SDS je kazao da je tačno da bi javne investicije povećale BDP i budžetske prihode, ali da je to samo kratkoročno i uz sve to, naše javne investicije su skupe i neproduktivne, ne doprinose rastu privatnih domaćih i stranih investicija, a samo one mogu da obezbijede rast budžetskih prihoda i nova radna mjesta.

„Za njih je potrebna pravna sigurnost i ambijent koji Vlada nije obezbijedila. Mi gotovo da nemamo stranih i domaćih privatnih investicija. Kada je ovaj pokazatelj u pitanju, mi smo posljednji u regionu. Dio investicija će se realizovati uz pomoć Vlade Srbije i predsjednika Vučića. Vlada Republike Srpske to ne može smatrati svojom zaslugom. Srbija na taj način pomaže srpskom narodu u Republici Srpskoj kako bi narod ostao i opstao na ovim prostorima. Radi se o investicijama ukupne vrijednosti od preko milijardu evra i naš narod to nikad neće zaboraviti“ – naglasio je Radović.

On ističe da je premijer Višković priznao da su nam iz sredstava Evropske unije obezbijeđena bespovratna sredstva od 75 miliona evra za izgradnju puta Foča – Šćepan polje.

„Dakle, opet su to sredstva koja nisu naša i koja nam je neko bukvalno poklonio. Da li je to ona EU koja nam je neprijatelj i čije ambasade šalju špijune u Republiku Srpsku? Očito je da će se većina investicija realizovati uz pomoć Srbije, Evropske unije ili iz kreditnih sredstava“ – zaključio je Radović.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo