Kultura     | 14.06.2021. 10:48 |

Na '12. danima BHAAAS u BiH' posebna pažnja posvećena studentima

FENA Saopćenje

MOSTAR, 14. lipnja (FENA) - U organizaciji Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) od 24. do 27. lipnja u Mostaru održat će se najveći znanstveni skup u regiji - 12. "dani BHAAAS u BiH".

Jedna od najvećih i najznačajnijih organizacija akademske dijaspore Bosne i Hercegovine i ove će godine ugostiti veliki broj istaknutih znanstvenika, doktora, akademskih radnika, istraživača i umjetnika.

Tom prilikom održat će se 26 stručnih simpozija iz medicinskih, tehničkih, prirodnih i humanističkih znanosti, brojni paneli, okrugli stolovi i radionice.

Predavat će oko 300 eminentnih predavača pred stotinama sudionika iz više od 20 zemlja. Organizatori su se potrudili da se svi simpoziji prenose i online kako bi omogućili sudjelovanje svim zainteresiranim znanstvenicima koji neće biti u mogućnosti da dođu u Mostar, priopćili su organizatori.

 Ove godine Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka posebnu pažnju je posvetila studentima. Tako će se u sklopu "Dana", kao centralni događaj studentskih aktivnosti, 25. i 26. lipnja, u Centru za kulturu Mostar, održati Simpozij postdiplomskih istraživanja iz biologije i kemije.  

Izabrano je petnaest postdiplomskih projekata, s pet univerziteta u Bosni i Hercegovini, koji će biti prezentirani na simpoziju, a BHAAAS je uz pomoć sponzora Key Consulting kompanije, svim studentima osigurao besplatan prevoz i boravak u Mostaru. Na kraju simpozija, dodijeli će se i tri nagrade za tri najbolje prezentacije.

 Ovaj simpozij je jedinstvena prilika da studenti predstave svoje radove, vježbaju umijeće prezentiranja znanstvenih projekata te da raspravljaju i razmjenjuju ideje sa svojim kolegama, napominju organizatori.

 Pored Simpozija bit će organizirane i dvije radionice za studente. Radionica pod nazivom "Znanstveno poduzetništvo", koju će voditi Ljiljana Đukanović i Kemal Hadžić, imat će za cilj provesti studente kroz proces iznošenja biotehnološke inovacije na tržište. 

Kroz grupne vježbe s primjerima aktuelnih inovativnih tehnologija studenti će imati priliku upoznati se sa osnovama poduzetništva i poduzetničkim načinom razmišljanja. Na radionicu će se nadovezati okrugli stol sa članovima organizacije USAID's Diaspora Invest, koji će sa studentima prodiskutirati temu investicija u kontekstu startup-kompanija.

Druga radionica, pod nazivom "Etičnost u medicini i tehnologiji u COVID-19 vremenu", koju će voditi Anela Zorlak i Adnan Begović, bavit će se različitim situacijama u medicini i tehnologiji, gdje etičke dileme igraju centralnu ulogu. Studenti će kroz diskusiju imati priliku da razmijene svoja mišljenja ali i da nauče o tome kako se danas rješavaju neke od ovih etičkih dilema. 

 U subotu, 26. lipnja, održat će se specijalno predavanje i okrugli stol za studente s dr. sci. Martom Shahbazi, uglednom znanstvenicom s MRC Laboratorije za molekularnu biologiju u Cambridgeu. Marta radi na matičnim ćelijama i postigla je veliki uspjeh i pažnju javnosti prije nekoliko godina kada je po prvi put u laboratoriji uzgojila ljudski embrij do 14. dana razvoja. Istog dana prenosit će se i online dodjela nagrada poznatog 3MT natjecanja koje organizira BH Futures Foundation i u suradnji s BHAAAS-om.

BHAAAS od svog osnivanja dovodi vrhunske stručnjake u našu zemlju, od kojih su mnogi bh. porijekla i koji rade u prestižnim institucijama u Americi, Kanadi i šire.  Dani BHAAAS u BiH im pružaju priliku da svoje znanje i stručnost podjele s kolegama i studentima u matičnoj zemlji. 

Pokrovitelj "12. dana BHAAAS u BiH" je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, a suorganizator Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH).

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'