Sport

Košarkašice BiH: Hemija i energija su ‘X faktor’ koji nas razdvaja od drugih ekipa

Saopćenje

TUZLA, 12. juna (FENA) - Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nakon 35 dana privela je pripreme kraju i spremna odlazi na Evropsko prvenstvo.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan izjavio je da su uspjeli zatvoriti finansijsku konstrukciju odlaska reprezentacije na Eurobasket, zahvaljujući sponzorima i saradnji sa domaćinima tokom pripremnog perioda - Vlašiću, Fojnici, Mostaru i Tuzli.

- Finansijska konstrukcija je zatvorena prije nekoliko dana, tako da idemo bez finansijskih problema na Evropsko prvenstvo. Želim se zahvaliti i medijima koji su djevojkama pružili pažnju i prenosili informacije sa priprema - rekao je Čolan i potvrdio da je KSBiH potpisao novi ugovor sa selektorom Goranom Lojom, saopćeno je iz KSBiH.

- KSBiH je po odluci Upravnog odbora produžio selektoru Goranu Loji ugovor na dvije godine i selektor će voditi ekipu i u narednim kvalifikacijama za Eurobasket. Radit ćemo i u naredne dvije godine zajedno i nadamo se još boljim rezultatima - dodao je.

Selektor Goran Lojo je zadovoljan radom na treninzima, a poručio je i kako je zahvalan KSBiH na zalaganju tokom priprema.

- Nakon 35 dana priprema, odradili smo što smo planirali. Konačno smo sa Jones u ponedjeljak kompletirali ekipu. Sve smo treninge u Tuzli završili i sutra idemo u Beograd. Sve igračice su spremne i davale su maksimum tokom cijelih priprema. Hvala i KSBiH što nam je omogućio kvalitetne uslove tokom priprema. Predstoji nam najteži dio, a to je Eurobasket koji počinje u četvrtak - kazao je Lojo.

Kada je u pitanju produženje ugovora, Lojo ističe da niti u jednom momentu nije razmišljao da li će pristati.

- Što se tiče produženja ugovora, čast mi je biti na klupi reprezentacije BiH. Nisam se ni u jednom momentu dvoumio da produžim saradnju do 2023. godine i da nastavimo sa kontinuitetom dobrih igara. Želimo da ne čekamo učešće na Eurobasketu, kao što smo do ovog sad, već da postanemo redovan učesnik velikih takmičenja na koje se možemo plasirati - ističe selektor.

Prokomentarisao je i protivnike košarkašica BiH u grupi.

- Igrala je Belgija protiv Grčke, dobila je sa 15-tak poena razlike i igraju danas novu. Turska je igrala protiv Italije i protiv Španije, i izgubili su sa dosta velikom razlikom i to nam daje optimizam. Imaju problema sa povredama. Slovenija igra danas i mi to sve pratimo. Mi ćemo dati sve da ostvarimo tu jednu pobjedu koja bi nas vodila u drugi krug i nakon plasmana predstavljala bi veliki uspjeh. Dat ćemo maksimum u svakom meču - dodao je.

Razija Mujanović, tim menadžer ženske košarkaške reprezentacije BiH, osvrnula se na pripreme, kao osoba koja je prošla mnogo puta sličnu situaciju.

- Mislim da smo dobro odradili pripreme. Na osnovu mog iskustva, kao igračica, mislim da smo uspjeli maksimalno odraditi sve, počevši od Vlašića. Nasreću, nismo imali zdravstvenih problema i mogle su igračice dobro odraditi pripreme. Što se tiče forme, tek sad dolazimo u onu pravu. Bile su kontrolne utakmice, koje nam nisu značile toliko, već nam je bilo bitno da posložimo neke stvari i razigramo igračice i iz treninga u trening vidimo da sve nadolazi u pravu formu - naglasila je Mujanović.

Najveća zvijezda košarkaške reprezentacije Jonquel Jones kasnila je na okupljanje zbog obaveza u WNBA ligi. Ipak, sretna je što predstavlja našu zemlju na Eurobasketu.

- Uklapam se dobro u ekipu i prijašnji rezultati govore tome u prilog. Očekujem dobru igru i da ostvarimo pobjede na Eurobasketu. Osjećam se dobro i spremna sam da igram na prvenstvu. Znam da BiH nije dugo igrala na Eurobasketu i uzbuđena sam zbog toga što imamo priliku igrati - kazala je.

Kapiten tima Milica Deura otkrila je na konferenciji za medije koja je to glavna snaga reprezentacije BiH.

- Puno puta smo istakli da ovu ekipu krasi sjajna atmosfera i hemija. Svakim danom i treningom to poboljšavamo i tek na Evropskom prvenstvu će to biti vidljivo. Puno nam znači podrška, uz kvalitet i timski duh, atmosfera će nam pomoći da ostvarimo jednu pobjedu koja nam je dovoljna za prolazak dalje. Svakako da je ovo kruna moje karijere. Tu sam od 2006. i ovo je za sve djevojke kruna, nastup na Eurobasketu, i to je motiv da se što bolje predstavimo, kao i naš trud koji smo uložili u ovih 35 dana - naglašava Deura.

Medijima se obratila i Marica Gajić koja je iza sebe ostavila povredu i djeluje da je spremna za nastup na Eurobasketu.

- Uzbuđena sam pred Eurobasket. Na početku nisam ni očekivala da ću moći ispratiti ritam treninga i ono što smo trebali izdržati. Sa dodatnim terapijama, motivacijom i podrškom jedna drugoj, izdržala sam sve i mislim da sam spremna za Eurobasket. Nije to bilo očekivano, ali na svu sreću, oporavila sam se. Maksimalno dajemo uvijek i to nas krasi, Milica je to lijepo rekla i naše zajedništvo traje godinama. Družimo se i van terena i to je ta hemija i energija, ‘x faktor’ koji čini razliku između nas i protivnika. Sigurno je Belgija favorit u našoj grupi. Sloveniju karakterišu kao iznenađenje prvenstva, tako da bi svoju priliku trebali tražiti protiv Turske. Ipak, naravno da ćemo ostaviti srce na terenu, pa zašto ne i iznenaditi Belgiju - kazala je Gajić.

Reprezentacija biH u prvom kolu Eurobasketa 17. juna igra protiv Belgije. Dan kasnije sastaje se s Turskom, a 20. juna sa Slovenijom.

(FENA) H. D.