Magazin     | 12.06.2021. 14:41 |

Preminuo Zoran Stanojević, prevodilac Gospodara prstenova

FENA Internet

BEOGRAD, 12. lipnja (FENA) - Satiričar, pisac za decu, novinar, radio-voditelj i prevodilac Zoran Stanojević preminuo je u Beogradu u 79. godini, priopćio je danas Beogradski aforističarski krug.

S engleskog jezika je preveo veći broj knjiga, među njima i kultnu Tolkienovu trilogiju Gospodara prstenova, prenosi Beta.

Od 1977. godine Stanojević je objavio stotine humorističko-satiričnih priča u listovima i časopisima: Etna, Jež, Satirikon, Novosti, Oko, Nin, Politika, Borba, Danga.

Autor je 20-tak knjiga i zastupljen je u mnogim antologijama, a napisao je oko 60 drama od kojih je trećina nagrađena na anonimnim radio natječajima.

Radio drame su mu igrane na svim većim radio stanicama u Jugoslaviji, a petnaestak je prevedeno i igrano u Švedskoj, Nemačkoj, Austriji i Belgiji.

Stanojević (1942.-2021.) je dobitnik nagrade "Neven" za najbolje ostvarenje za djecu, "Zmajeve nagrade", za doprinos književnosti za djecu, Zlatne značke Кulturno-prosvjetne zajednice Srbije, Zlatnog mikrofona Radio Beograda i nagrade Beogradskog aforističarskog kruga za ukupan doprinos srpskoj satiri.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta