Kultura     | 11.06.2021. 14:33 |

Predstavljena knjiga prof. Bišćevića o dijagnostici i tretmanu oboljenja kičme

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Knjiga "Kičma-dijagnostičke i terapeutske procedure kod najčešćih stanja i oboljenja“,  autora acc.prof.dr. Mirze Bišćevića, specijaliste ortopeda, predstavljena je danas u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.

Uz brojno prisustvo ljekara Opće bolnice, specijalista različitih disciplina, knjigu je promovirao prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, direktor te ustanove, koji je pored ostalog rekao da se Bišćević maksimalno posvetio izučavanju kičme i da je na ovim prostorima jedan od najboljih stručnjaka za bolesti kičme.

Iako je knjiga namijenjena specijalistima i specijalizantima ortopedije, neurohirurgije, radiologije, fizijatrije, neurologije, pedijatrije, dobro će doći svim  zdravstvenim radnicima kojima je  potrebno  dodatno znanje.

Na jednom mjestu su objedinjena i prikazane kliničke i radiološke slike vertebralne patologije, te principi dijagnostičkih i terapeutskih procedura kod najčešćih stanja i oboljenja.

Knjiga je podijeljena u šest poglavlja u kojima su detaljno obrađena bolna stanja na kičmi te povrede i deformiteti kičme, kao i tumorska i upalna oboljenja kičme.

Svako poglavlje je detaljno razrađeno i do najsitnijih detalja je objašnjena tematika spinalne patologije.Tekstualni dio je obogaćen autentičnim fotografijama pacijenata koje je liječio Bišćević te dijagramima, radiološkim slikama i crtežima, a sve kako bi čitalac lakše razumio i shvatio kompleksne detalje dijagnostike i tretmana različitih oboljenja kičme.

Profesor Bišćević je pored ostalog kazao da mu je osnovni cilj za pisanje knjige bilo uvezivanje više specijalnosti, kako bi se napravio iskorak u dijagnostici i terapiji oboljenja kičme. Posebnu pažnju je posvetio bolnim stanjima kičme te raščlanjivanju bola.

Podsjetio je na više od dvije decenije svog rada na ortopediji Kliničkog centra Sarajevo koji je, kako je rekao, bio stimulirajući, jer ko je želio da radi dobio je šansu.  

Naglasio je da je sada takva situacija u Općoj bolnici i zbog toga je pozvao kolege da pokažu inicijativu za daljim usavršavanjem za šta će, siguran je, dobiti podršku a pacijenti bolju uslugu, saopćeno je iz Opće bolnice.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo