Svijet     | 11.06.2021. 12:39 |

Poljska izrazila žaljenje što se Biden neće sastati s istočnim saveznicima

FENA Internet

VARŠAVA, 11. juna (FENA) - Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Rau kritikovao je odluku američkog predsjednika Joa Bidena da se ne sastane s istočnoevropskim čelnicima tokom njegovog prvog putovanja u inostranstvo u svojstvu predsjednika.

U intervjuu za novine Rzeczpospolita objavljenom u petak, Rau je također izrazio žaljenje što je Washington otklonio sankcije kompaniji iz plinovoda Sjeverni tok 2, stvorenog da prenosi prirodni gas iz Rusije u Njemačku.

Bidenova osmodnevna evropska turneja uključuje prisustvo samitu G7 industrijskih sila u Engleskoj, razgovore u Bruxellesu s čelnicima Evropske unije i vojnog saveza NATO, te samit u Ženevi s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

- Nažalost, američka delegacija koja dolazi u Evropu predvođena predsjednikom Joeom Bidenom tako je zauzeta sastankom s predsjednikom Putinom da nije našla vremena da organizira sastanak sa saveznicama iz istočnog krila - kazao je Rau.

Kritikujući Washington zbog uklanjanja sankcija za Sjeverni tok 2, kompaniji AG i njenom izvršnom direktoru, Rau je kazao: "Američki saveznici nisu našli vremena za konsultacije s regijom svijeta koja je njteže pogođena tom odlukom".

Gradnja plinovoda je nastavljena uprkos brigama da bi ga Rusija mogla koristiti kao sredstvo za slabljenje članica EU, povećavajući njihovu ovisnost o svom gasu.

- Ko će onda plaćati račun za njemačke i američke greške? Nijedna kriza ne može se riješiti nejavljanjem na telefon - kazao je Rau.

Poljska nacionalistička vlada pridala je veliki značaj svojim odnosima s bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, osiguravajući njegovo obećanje američkog vojnog razmještaja u Poljskoj u vrijeme dok njeno ugrožavanje demokratskih vrijednosti testira toleranciju poljskih saveznika iz EU.

Tokom kampanje za prošlogodišnje američke predsjedničke izbore, Biden je optužio Trumpa da podržava autoritarne čelnike širom svijeta, među kojima i one u Poljskoj, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana