Ekonomija     | 11.06.2021. 12:38 |

Domazet: Lokalne zajednice moraju naći svoje mjesto u 'novom normalnom'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Mreža za izgradnju mira, u okviru projekta Snaga lokalnog, koji finansira USAID, organizirala je online konferenciju “Lokalni ekonomski razvoj BiH - Stanje, prilike i nove realnosti“.

Konferencija je okupila veliki broj predstavnika javnog, poslovnog i civilnog sektora, kao i akademske zajednice i medija. Također, konferencija je poslužila kao mehanizam razmjene informacija o tekućim programima, inicijativama, planovima i idejama i ostvarila korisne kontakte i partnerstva.

Prof.dr. Anto Domazet, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i stručnjak s dugogodišnjim iskustvom u toj oblasti, je u detaljnom izlaganju prezentirao novu normalnost kao globalni trend, izazvan pandemijom, koji se reflektira na lokalnu razinu, te govorio o tome kako da lokalne zajednice nađu svoje mjesto u “novom normalnom”.

Istakao je da zdravstveni aspekt krize ne korespondira sa ekonomskim aspektom.

- Najviše je pogođeno radništvo, nezaposleni, nestabilnost je povećana, turistički gradovi osjećaju drastične posljedice, i značaj broj radništva u neformalnom sektoru je pogođen. Stoga se sada i nakon pandemije pažnja mora posvetiti teoriji javnih dobara, i logici javnog dobra, a javno dobro je ono dobro koje je jednako dostupno svima i kod koga korištenje od strane jedne osobe ne izaziva manjak kod druge osobe. Da bi zadovoljili potrebe ciljnih grupa zbog kojih postoje, gradovi i općine moraju razviti izuzetno složene aktivnosti - naveo je Domazet.

Dodao je da to podrazumijeva podizanje nivoa usluga, kvalitetno obrazovanje (naročito predškolsko) i da se eliminira jaz između djece u BiH i djece u EU, zeleni rast (dekarbonizacija, obnovljivi izvori energije), poduzetništvo, javne investicije, podići kvalitet infrastructure, poboljšanje komunalnih javnih usluga, socijalna inkluzija, eliminacija siromaštva, a u svemu ovome (grado)načelnici moraju biti vodeći predvodnici i inovatori u kreiranju javnih dobara.

Dr. Ermin Cero sa Internacionalnog Burch Univerziteta u Sarajevu je rekao da se u proteklom periodu u BiH radilo na planiranju lokalnog razvoja, ali da je implementacija na niskom nivou.

- Dosta projekata se planira, ali se ne implementiraju iz objektivnih ili subjektivnih razloga. Jedan od razloga je nedovoljan kapacitet jedinica lokalne samouprave za implementaciju projekata, organizacioni i finansijski resursi - naglasio je Cero.

Za kraj je istaknuto da se lokalne zajednice moraju motivisati, da se mora više atakovati na grantove, te da svaka zajednica treba da prepozna svoje razvojne resurse radi održivog razvoja lokalnih zajednica, ali i da odnos odgovornosti i obaveza nije ujednačen, i da se iz tog razloga mora pokrenuti pitanje o raspodjeli PDV-a, saopćeno je iz Mreže za izgradnju mira.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'