Bosna i Hercegovina     | 10.06.2021. 13:12 |

Ostale odluke i zaključci Vlade FBiH

FENA Saopćenje

MOSTAR, 10. lipnja (FENA) – Vlada FBiH je dala suglasnost na planirani iznos sredstava u iznosu od 3.497.200 KM za pokrivanje troškova rada i administriranja Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju u 2021. godini, a u skladu sa izvršenom analizom Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije prethodno dostavljenog procijenjenog godišnjeg troška rada i administriranja.

Filmskom centru Sarajevo d.o.o. dana je suglasnost na plan poslovanja za period od 2021. do 2023. godine, kao i na financijski i plan rada za 2021. godinu. Također, usvojen je godišnji izvještaj o radu ovog javnog poduzeća (s financijskim izvještajem) izvještaj o radu Nadzornog odbora, te izvještaj o radu za reviziju ovog poduzeća za 2020. godinu, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada je i donijela odluku o pokriću gubitka i raspodjele dobiti Filmskog centra Sarajevo, čiji je akumulativni gubitak nastao u ranijem periodu zaključno sa 2017. godinom u iznosu od 301.291 KM.

Gubitak će biti pokriven iz dobiti poduzeća ostvarenog u 2018., 2019. i 2020. godini, u ukupnom iznosu od 288.950 KM. Upravi ovog poduzeća naloženo je da ostatak duga u iznosu od 12.341 KM izmiri u 2021. godini kroz planirani financijski plan za ovu godinu i dobit poduzeća.

Prihvaćen je izvještaj o radu i poslovanju Federalne novinske agencija za 2020. godinu, te usvojen izvještaj o radu Nadzornog odbora Operator Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo, za period od tri mjeseca (23.11.2020. - 23.02.2021. godine).

Danas je Vlada usvojila informaciju Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o namjenskom utrošku sredstava dodijeljenih korisnicima sredstava dijela prihoda ostvarenih po osnovu naknada za priređivanje igara na sreću u 2019. godini.

Vlada FBiH danas je donijela potrebne odluke o poništavanju javnog konkursa i o ponovnom raspisivanju javnog natječaja za izbor i imenovanje direktora Financijsko-informatičke agencije, te utvrdila kriterije za izbor i imenovanje.

Za članicu zajedničkog Upravnog odbora za provedbu Okvira saradnje između Ujedinjenih naroda i Bosne i Hercegovine za period od 2021. do 2025. godine, uime Vlade FBiH, imenovana federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Federalna vlada dala je prethodnu suglasnost Skupštini Unis Ginexa d.d. Goražde za razrješenje članova Odbora za reviziju ovog društva, imenovanih uime državnog kapitala, zbog podnesenih ostavki. Također, dana je prethodna suglasnost Skupštini ovog privrednog društva za imenovanje Amre Salihović za predsjednika i Ramiza Kikanovića za člana ovog odbora.

Vlada je dala prethodnu suglasnost za razrješenje dosadašnjih vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora Unis Ginexa d.d. Goražde, uime državnog kapitala, te za imenovanje Alema Omerhodžića i Sedada Dedića za vršitelje ovih dužnosti.

Prethodne suglasnosti dane su za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora JP Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, zbog okončanja natječajne procedure, te za imenovanje Gordana Galića, Emira Konjhodžića, Davora Tomića, Dragana Gabrića, Kristine Žulj i Darka Perkovića za članove ovog nadzornog odbora, uime državnog kapitala, na period od četiri godine.
Vlada je Željka Dolečeka imenovala za vršitelja dužnosti direktora Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, do okončanja konkursne procedure, a najduže od tri mjeseca, počevši od 16.6.2021. godine.

Vlada je Nadzornom odboru JP Autoceste Federacije BiH d.o.o. Mostar dala prethodne suglasnosti za razrješenje članova Uprave ovog društva, zbog isteka mandata, kao i za imenovanje Elmedina Volodera za v.d. direktora, a Ivice Brkića, Ešefa Džafića, Marina Jelčića i Ajmana Šoše za v.d izvršnih direktora, do okončanja natječajne procedure, a najduže do 12 mjeseci.

Vlada je za člana Upravnog odbora Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje imenovala Muhameda Ramovića.

Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na skupštinama javnih poduzeća danas su opunomoćeni Renato Škrobo (Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo) i Ernest Đonko (BH Pošta d.o.o. Sarajevo).

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo