Bosna i Hercegovina     | 10.06.2021. 12:25 |

Na Festival 'Sloboda narodu' u Sarajevu dolaze slobodnomisleći ljudi Balkana

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 10.juna (FENA) - Festival "Sloboda narodu" će u Sarajevu od 17. do 19. juna okupiti predstavnike javne scene, borce, aktiviste i zagovarače slobode govora i medijskih sloboda koji svoju borbu za slobodu vode kroz različite stvralačke forme – potvrđeno je danas tokom konferencije za medije u Sarajevu.

Programski direktor Festivala Srđan Puhalo predstavio je program Festivala koji će biti održan u Domu mladih Centra Skenderija - "Dancing" dvorani i Amfiteatru Doma mladih.

Napomenuo je da će zbog epidemioloških mjera i ograničenog broja posjetilaca, svi zaniteresovani Festival moći pratiti uživo putem livestreama na YouTube i Facebook nalozima Festivala.

Festival počinje u četvrtak, 17. juna, predavanjem Marka Somborca o političkoj karikaturi, te izložbom njegovih političkih karikatura koju će moći posjetiti svi zainteresovani istog dana od 13 satu u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo. Program prvog dana se nastavlja u Amfiteatru Doma mladih gdje se u 17 sati održava promocija knjige "Život sa Idijotima" Nenada Marjanovića, poznatijeg i kao dr. Fric.

Drugog dana Festivala, u Amfiteatru Doma mladih, biće održane panel diskusije: "Suočavanje sa prošlošću - da li su kosturi u ormaru ili pod tepihom?", "Sloboda (na)rodu" i "Zašto je RnR postao bezopasan?", dok su za "Dancing" dvoranu planirane diskusije: "Kako preživjeti pričanje uz vjetar - iskustva Soroševaca", "Manji od makova zrna - kako je biti manjina?" i "Autošovinizam i kako živjeti sa tim".

Također, tokom drugog dana Festivala biće uručena Nagrada za životni doprinos u oblasti slobode govora i izražavanja, a užem izboru našli su se Jadranka Miličević, Vehid Šehić, Miodrag Živanović, Slavo Kukić i Esad Bajtal.

Posljednji dan Festivala (subota), obilježit će teme religije, obrazovanja, fašizma, kulture, šunda, pravosuđa i humora. Amfiteatar Doma mladih je lokacija za panel diskusije: "Da li Bog voli kukavice?", "Šta je danas fašizam?", "Obrazovanje u službi vlasti" i " Kako preživjeti propast medija - upustvo za novinare". U "Dancing" dvorani će se voditi panel diskusije: "Da li pravosuđe prati medije -istraživačko novinarstvo, dan poslije?", "Kultura ili šund - šta spaja Balkan?", "Zašto se bojimo Jugoslavije?" i "Kome je do smijeha – humor državni neprijatelj broj 1". Kompletan program sa svim učesnicima nalazi se na zvaničnoj web stranici Festivala u dijelu Program Festivala "Sloboda narodu".

- Festivalom želimo da afirmišemo slobodu mišljenja, govora, aktivizam, da ga učinimo "seksi“, jer ako ova panedmija koronavirusa prođe, a ja se nadam da prolazi, možda je vrijeme da se svi restartujemo i da krenemo ispočetka sa novim strategijama, taktikama i zato je važno da ovaj Festival održimo i 'kontaminiramo' cijeli region ne bi li se nešto desilo bolje i promijenilo – poručio je Puhalo.

Ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH Reinout Vos rekao je u svom obraćanju da Nizozemska pridaje veliki značaj zaštiti i promociji ljudskih prava, kako kod kuće, tako i svugdje u svijetu.

Sloboda izražavanja, istakao je, temeljni je i nedjeljivi dio ljudskih prava kom smo predani a naša politika ljudskih prava ima za cilj jačanje otpora nepravdi i represiji.

- Kontinuirano vodimo kampanju za poboljšanje, jačanje i raznolikost medijskog krajolika u zemljama u kojima je medijska pluralnost i dalje u izazovima. Sloboda Narodu promovira dijalog među novinarima, intelektualcima i građanstvom i pomaže u poticanju slobode izražavanja i stoga sam vrlo ponosan što je ovaj projekt podržan putem programa MATRA ambasade Kraljevine Nizozemske u BiH – ambasador Vos.

Novinarka Rubina Čengić će biti moderator na jednoj od sesija koja se bavi obrazovanjem, te je izrazila zadovoljstvo što je dio projekta, jer, kako kaže, pripada, trudi se i radi na tome d ostane u grupi romantičnih profesionalaca i čuvara vatre kada je u pitanju profesionalno novinarstvo.

- Čitav život, a u novinarstvu sam 30 godina, pokušavam da sačuvam tu slobodu i maštam o tome da svi zajedno ponovo počnemo da živimo u slobodi kojoj je jedina granica zapravo ugrožavnje tuđe slobode. Svi koji živimo u BiH i regiji, svjedočimo nedostatku slobode, hrabrosti, orgomnim količinama straha, samokontrolama – kazala je Čengić.

Zato mislim, zaključila je, da je Festival i okupljanje velikog broja eminentnih imena iz cijele regije jako važan i vjeruje da  će Festival ideju slobode govora, misli, prenijeti cijelim regionom.

Festival će se održati uz strogu primjenu i poštovanje svih aktuelnih epidemioloških mjera i protokola. Osim YouTube i Facebook naloga Festivala na kojima će biti emitovan livestream, informacije o Festivalu su dostupne i na stranici slobodanarodu.ba te na Twitter nalogu @narodu_sloboda.

Festival „Sloboda narodu“ realizira se u okviru projekta „Free mind“, kojeg je podržala Ambasada Kraljevine Nizozemske u BiH putem MATRA programa.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom