Svijet     | 10.06.2021. 12:03 |

U Beču 430.000 domaćinstava ne posjeduju automobil

FENA Saopćenje

BEČ, 10. juna (FENA) - Prema aktuelnoj analizi Saobraćajnog kluba Austrije (VCÖ), broj domaćinstava u austrijskoj prijestolnici koja ne koriste automobil je u proteklih deset godina veći za 25 posto. Posljednji podaci govore da ukupno 430.000 domaćinstava ne posjeduje automobil.

U 2010. godini taj broj je iznosio 345.000. U 2020. godini 73 posto stanovnika Beča je svakodnevno pješačilo, koristilo javni prijevoz ili biciklo, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

VCÖ smatra kako postoji veliki potencijal za rast ovog postotka proširenjem biciklističke infrastrukture, poboljšanjem ponude javnog prijevoza i sukorištenja automobila ili car sharinga, i to prije svega izvan Beča, kada se automobil najviše koristi za posjete članova porodice ili izlete. Moguće je i proširenje ponude Rail & Drive, odnosno car sharing usluge na željezničkim kolodvorima.

- Gusta mreža javnog saobraćaja i lokalno snabdijevanje su glavni razlozi nekorištenja automobila. Automobil za mobilnost u Beču ne igra veliku ulogu. Drugi automobil koji u prosjeku pređe 6.400 km godišnje posjeduje samo 100.000 domaćinstava. To znači da ovi automobili nisu u upotrebi ni pola sata dnevno - objašnjava ekspert za saobraćaj Michael Schwendinger.

Prvi automobili u prosjeku pređu 12.400 km, što također znači da većinu vremena stoje na parking mjestu.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo