Korona virus

U KS nema preminulih od Covid-19, osam novozaraženih i devet oporavljenih osoba

Saopćenje, Foto Fena/arhiva

 

 

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je na koronavirus pozitivno osam osoba od testiranih 454. Od Covid-infekcije se oporavilo devet osoba i, na sreću, nije bilo preminulih u KS. 

Od pomenutog broja novozaraženih pet osoba pripada porodičnim klasterima ili kontaktima s ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije. 

Trenutno je u KS hospitalizirano 49 pacijenata, i to u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 32, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ njih 17. Nema pacijenata na respiratoru, a i kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti ne koristi niko od hospitaliziranih koji se trenutno liječe od Covid-infekcije u navedenim bolnicama. 

U protekla 24 sata, sa liječenja je otpuštena jedna osoba. Kanton Sarajevo danas bilježi 206 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.063 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirana je ukupno 52.541 osoba zaražena koronavirusom i 51.052 izliječene. 

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je sedam, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 12. 

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 34 pacijenta, od kojih su dva transportovana u Opću bolnicu. Na drive-in punktu na Vrbanji uzet je 81 PCR uzorak. 

I jučer je u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch” nastavljena imunizacija onkoloških pacijenata, kao i revakcinacija ranije vakcinisanih osoba, te je tom prilikom aplicirano preko 3.300 doza. Kako je najavljeno, ista aktivnost bit će nastavljena i danas. 

Iz Ministarstva zdravstva KS i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji i mole ih da nastave s poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

(FENA) M.B.