Bosna i Hercegovina     | 10.06.2021. 09:40 |

Obuka - 'Upravljanje projektima iz oblasti smanjenja rizika od katastrofa'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) – U okviru zajedničkog programa Vlade Švicarske i Ujedinjenih nacija "Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“ održana je obuka pod nazivom “Upravljanje projektima iz oblasti smanjenja rizika od katastrofa“. 

Na obuci su učestvovali predstavnici partnerskih jedinica lokalne samouprave Banje Luke, Bihaća, Bijeljine, Kaknja, Kalesije, Gradačca, Prijedora, Sanskog Mosta, Srebrenice i Trebinja iz sektora zaštite i spašavanja, obrazovanja, socijalne i dječje zaštite, zdravstva i poljoprivrede kako bi se osigurao multisektorski pristup u radu sa fokusom na ranjive grupe stanovništva u lokalnim zajednicama.

Ta obuka, pored dvije ranije održane o temama "Klimatske promjene, smanjenje rizika od katastrofa i održivi razvoj“ i "Upravljanje rizikom od katastrofa i donošenje odluka tokom katastrofa“, imala je za cilj da se unaprijede vještine kao i mehanizmi djelovanja deset partnerskih lokalnih zajednica za smanjenje rizika od katastrofa (DRR) i suočavanje sa  katastrofama.

Ambasador Švicarske u BiH Daniel Hunn je tokom ceremonije kazao da je upravljanje rizikom od katastrofa zadatak od izuzetnog značaja koji treba biti najviši prioritet opštinskih, kao i vlasti na višim nivoima.

- Postoji samo jedan način da se smanje učinci prirodnih katastrofa, a to je bolje razumijevanje opasnosti, poduzimanje preventivnih mjera i razvijanja kapaciteta za odgovor. U Švicarskoj mi ovo vrlo dobro znamo iz vlastitog iskustva, kao i vi u Bosni i Hercegovini – rekao je Hunn.

Lokalne vlasti, dodao je, imaju veliku odgovornost u nastojanju da učine svoje zajednice otpornijim na katastrofe, da pripreme i zaštite svoje stanovnike od šteta uzrokovanih prirodnim katastrofama i da uspostave preduslove za održivi razvoj.

Zamjenik rezidentne predstavnice UNDP u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov je podsjetio da je COVID-19 pandemija pokazala da katastrofe mogu trenutno uzrokovati ekonomske gubitke i uništiti razvojne napore ostvarene tokom niza godina.

- Svi smo svjesni da se lokalne zajednice suočavaju s većinom posljedica katastrofa i da imaju najveće odgovornosti u smanjenju negativnih učinaka katastrofa. Zajednički program Švicarske i UN-a osmišljen je s ciljem da podrži općine da postanu otpornije kroz ulaganje u prevenciju i pripravnost na katastrofe, a ova obuka je jedna od stepenica do bolje pripravnosti – istakao je Khoshmukhamedov.

Kroz realizaciju zajedničkog programa Vlade Švicarske i UN u BiH uveden je i Sistem za analizu rizika od katastrofa - DRAS (www.drasinfo.org ) u deset partnerskih jedinica lokalne samouprave. Izvršena je i edukacija predstavnika lokalnih DRR Platformi za korištenje DRAS sistema.

DRAS omogućava građanima brz pristup informacijama o opasnostima sa ciljem povećanja svijesti o riziku od katastrofa. Donosiocima odluka DRAS omogućava procjene prostornih rizika kombiniranih sa podacima o opasnostima, korištenju zemljišta i ranjivosti.

Zajednički program „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH“, u vrijednosti od 8,4 miliona KM finansiraju Vlada Švicarske i UN, a provode  UN agencije UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA i FAO u partnerstvu sa domaćim vlastima, saopćeno je iz UNDP-ja.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'