Bosna i Hercegovina     | 09.06.2021. 17:15 |

Istaknuti govornici na online konferenciji povodom 100 godina KP Kine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Online konferencija "1921-2021: kako je Komunistička partija Kine promijenila Kinu?", u organizaciji Centra za promociju i razvoj Inicijative "Pojas i put" i Fondacije društva zajedničkih vrijednosti, na platformi Zoom okupila je brojne istaknute ličnosti iz javnog života Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine, koji su razgovarali o kineskom modelu razvoja te kineskom upravljanju i vanjskoj politici.

Pozdravne riječi uputio je ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping, koji je izrazio zadovoljstvo zbog učešća velikog broja prijatelja na konferenciji. Ambasador je u govoru naveo da je u posljednjih 100 godina kad je riječ o NR Kini stvoreno veliko čudo u historiji ljudske civilizacije, gdje je Kina od siromašne, slabe, ratovima pustošene zemlje, izrasla u jaku, solobodnu, demokratsku zemlju, drugu najveću ekonomiju svijeta. Šifra za odgonetnuti sve te promjene je Komunistička partija Kine. Ne možete razumijeti Kinu ako ne razumijete Komunističku partiju Kine, kazao je on.

Nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u uvodnom govoru čestitao je na 100 godina od osnivanja Komunističke partije Kine, dostignućima koja je NR Kina postigla od osnivanja, a naročito reformama i otvaranju u posljednjih više od 40 godina. Tokom prvog panela, naveo je mnogobrojne podatke o razvoju i napretku Kine, a gdje je posebno istaknuo tehnološki razvoj i istraživanja, te da je ekonomski razvoj iskorišten na opću dobrobit, poput iskorijenjivanja siromaštva, te stabilnost društva.

Profesor Zhang Weiwei, direktor Kineskog instituta na Univerzitetu u Fudan i istaknuti intelektualac, napomenuo je da ga je ova konferencija podsjetila na posjetu Sarajevu prije 15 godina. Rekao je da je razvoj Kine ogroman, nekad je imala manji BDP od afričkih zemalja, a sad je nominalno druga ekonomija svijeta. Po njegovim riječima, kineski model razvoja se odnosi na izbor i selekciju, a ne samo izbor kao što je u američkom modelu. Osim ove, kineski model je orijentiran na kvalitetu života, te podsjetio i na riječi predsjednika NR Kine da su ljudi, narod u središtu svih djelovanja. U socijalnom domenu, tu su veoma pozitivne reakcije između države i društva, odnos je mnogo proaktivniji u odnosu na zapadne države, a to je zasluga Komunističke partije Kine, naveo je profesor Zhang. Takođe, rekao je kako on Kinu uvijek opisuje kao cilizacijsku državu, koja predstavlja spoj više historija u jednoj.

Ai Ping, potpredsjednik Kineskog udruženja za međunarodno razumijevanje (CAFIU), istakao je da mu predstavlja veliko zadovoljstvo što je pozvan na ovu konferenciju te napomenuo kako je prije tri godine na poziv Centra za promociju i razvoj Inicijative "Pojas i put" predvodio delegaciju CAFIU u Sarajevu. Naveo je da je od kreiranja na prijedlog predsjednika NR Kine Xi Jinpinga, inicijativa "Pojas i put" kreirala impresivne rezultate, a do januara 2021. kineska vlada potpisala je 205 ugovora o saradnji sa 140 vlada i 31 međunarodnom organizacijom. Kada je riječ o organizaciji gdje on radi, Ai je naveo da je CAFIU posvećen kreiranju vrhunske platforme za dijalog među različitim civilizacijama, te predlaže razmjenu i suradnju u ključnim područjima: stavljanju ljudi na prvo mjesto i kreiranju dobrobiti širom svijeta, napredovanju u u izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnosti i promoviranju suradnje u borbi protiv COVID-19, te pridržavanju multilateralizma i win-win suradnje.

Mladen Ivanić, nekadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH i nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH, rekao je da ubrzano Kina postaje nezobilazan globalni igrač. Kina je tiha, uporna i gleda dugoročno, te kad se gleda njeno ponašanje na svjetskoj sceni, podvukao je, vidi se da se radi o čvrstom držanju principa i zadržavanju što je moguće veće neutralnosti. Također, u trenutnim uvjetima, potrebno je istaknuti da je Kina pokazala empatiju kad je riječ o borbi protiv COVID-19.

Profesor sa Ekonomskog fakulteta i nekadašnji ministar trezora BiH Anto Domazet istakao je ulogu Komunističke partije Kine, politika koje ona provodi, u prevazilaženju zamke srednjeg dohotka u razvoju. Prema njegovim riječima, veliki broj zemalja na putu razvoja ostanu dugo u fazi srednjeg dohotka i ne uspijevaju dalje napredovati prema visokom dohotku. Domazet je naveo i da je Kina ušla u fazu srednjeg dohotka 2010. godine, a njene mogućnosti rasta po visokim stopama godinama nakon toga, pokazuju da bi Kina mogla dostići fazu visokog dohotka 2027.-2028.

O pozitivnim aspektima ovakve vrste diskusija, govorio je Igor Crnadak, bivši ministar vanjskih poslova, koji je rekao i to da je potrebno da se razbijaju određeni mitovi i stereotipovi o utjecajima Kine na ovim područjima. Potrebno je, kazao je, posvetiti veliku pažnju transformaciji koju je Kina doživjela u posljednjih 100 godina, a koja je dovela do toga da je Kina nezaobilazna u svijetu. Crnadak je istaknuo Inicijativu "Pojas i put", koja je imala brojne efekte – iz ugla BiH to je bolje razumijevanje i razvoj međusobnih odnosa, što je rezultiralo između ostalog i bezviznim režimom - i donijela novu dimenziju na svjetskoj ekonomskoj sceni.

Nekadašnji ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu Slobodan Šoja govorio je kao historičar, te potcrtao da je tajna Kine da iz istorije prepozna šta je dobro za društvo i primijeni u kineskim okolnostima. Viziju osnivača KPK, smatra on, živimo trenutno, gdje Kina zadivljuje cijeli svijet svojim razvojem. On smatra da će ovo biti stoljeće Kine, čiji će primjer pokazati da se pozicija u svijetu ne mora graditi ratovima i oružjem, nego može na primjer i izgradnjom cesta, suradnjom među ljudima i slično.

Nekadašnji ambasador BiH u Ujedinjenim nacijama i Rusiji Ivan Barbalić govorio je o tome kako trenutni izazovi svijeta pokazuju da je ovaj pristup Kine, u smislu stava da je potrebna izgradnja zajednice koja dijeli budućnost za čovječanstvo, ispravan. Razmatranje koncepata, razmjena ideja, je nešto što je neophodno, a u to se savršeno uklapa kineski pristup, rekao je Barbalić, te dodao da se ideja da nijedna zemlja ne može sama riješiti sve probleme, nego samo u suradnji sa ostalima, a što se vidi u situaciji vezanoj za epidemiju COVID-19, pokazala veoma jakom.  

Njegov kolega, nekadašnji ambasador BiH u NR Kini Amel Kovačević osvrnuo se na rad KP Kine u razdoblju 2013.-2016. Kovačević je naveo ključne karakteristike KPK koje su presudile za donošenje kvalitetnih politika za ostvarenje do sada neviđenih rezultata, među najbitnijima se mogu navesti meritokracija, dugoročno planiranje, okrenutost zelenoj ekonomiji, sposobnost za donošenje teških odluka, otvorenost za nova znanja, zaustavljanje korupcije.

Direktorica Konfucijevog instituta u Banjoj Luci Ljiljana Stević rekla je da je odgovor NR Kine na diskusiju u zemljama koje razvoj NR Kine gledaju kao geopolitički izazov, kreiranje kineskih pristupa međunarodnih odnosa. Ove teorije su zasnovane na "kontinuitetu kroz promjene", to jest dodatnom znanju koje podrazumijeva razumijevanje kineske historije, filozofije i kulture. Sve ovo doprinosi boljem razumijevanju ključnih momenata u kineskoj spoljnoj politici, važnosti multilateralizma, kao i ulozi kulture i obrazovanja u kineskoj javnoj diplomatiji.

Među zaključcima konferencije navedeno je i da se svijet nalazi u jednom od složenijih trenutaka u historiji, a uloga Kine u borbi protiv svih izazova je nezaobilazna što se vidjelo i kroz borbu protiv COVID-19.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu