Svijet

Evropski poslanici podržali putne certifikate EU

Internet, Fena arhiva

STRASBOURG, 9. juna (FENA) - Evropski poslanici u srijedu su podržali nove putne certifikate koji će omogućiti ljudima kretanje među evropskim zemljama bez potrebe da budu u karantinu ili da se podvrgnu dodatnim testiranjima na koronavirus, otvarajući put da putne propusnice budu pokrenute na vrijeme za ljetnu sezonu.

Dugo očekivani certifikat ima za cilj spasiti evropsku turističku industriju i bitne turističke destinacije od još jedne katastrofalne turističke sezone. Ključne turističke destinacije poput Grčke predvode napore na stvaranju certifikata, koji će rapidno biti uvedeni i u štampanoj i u digitalnoj formi.

Nekoliko članica EU već su počele koristiti sistem, uključujući Bugarsku, Hrvatsku, Češku Republiku, Dansku, Njemačku, Grčku i Poljsku.

Sada je putovanje unutar 27 država članica proba i za turiste i za aviokompanije. Zemlje imaju različite sisteme kategoriziranja po bojama situacije s COVID-19, gdje se one koje su kategorizirane kao zelene sigurne, a crvene su za izbjegavati. Svaka zemlja primjenjuje, međutim, različita pravila i standarde, unoseći zabunu među putnicima.

Nova pravila za cerifikate za vakcine usvojena su u dva glasanja u Evropskom parlamentu u francuskom gradu Strasbourgu. Pravila za građane EU usvojena su s 546 naprema 93 glasa, uz 51 suzdržani. Pravila za one izvan bloka usvojena su s 553 naprema 91 glasom, uz 46 suzdržanih.

Ishod glasanja još moraju odobriti članice EU, ali se to smatra formalnošću.

To znači da će, počevši od 1. jula na 12 mjeseci sve zemlje članice EU morati priznati certifikat o vakcinaciji. Oni će biti izdavani besplatno i potvrdit će ili da je osoba u potpunosti vakcinisana protiv virusa, da je nedavno testirana negativno ili se oporavila od bolesti.

Pravila neće biti primjenjivana striktno kako bi se omogućilo zemljama da se pripreme za njih.

Certifikate će izdavati pojedinačne zemlje, a ne centralizirani evropski sistem. One će sadržavati QR kod s naprednim sigurnosnim detaljima. Lični podaci neće se dijeliti s drugim zemljama.

Španski socijalistički poslanik Juan Fernando Lopez Aguilar, koji je predvodio glasanje u parlamentu, izjavio je da su "države članice EU ohrabrene da se suzdrže od uvođenja novih restrikcija, ukoliko to ne bude strogo neophodno i proporcionalno".

Ljudi koji dolaze izvan EU, od kojih velika većina treba biti vakcinisana po dolasku, bit će u stanju da dobiju cerifikat ukoliko mogu uvjeriti vlasti u članici EU u koju ulaze da su kvalificirani za propusnicu, prenosi Associated Press.

(FENA) L.A.