Ekonomija     | 09.06.2021. 14:30 |

Medak:Pozitivan utjecaj akreditacije u realizaciji ciljeva održivog razvoja UN-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Svjetski dan akreditacije 2021., koji se obilježeva danas, posvećen je ulozi akreditacije u realizaciji ciljeva održivog razvoja UN-a.

Direktor Instituta za akreditiranje BiH (BATA) Željko Medak izjavio je tim povodom da Program Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. predstavlja plan za bolji svijet.

- Taj ambiciozni plan za unapređenje prosperiteta, iskorjenjivanje siromaštva i zaštitu planeta globalno je prepoznat kao nužan za održivost svijeta. Program iziskuje konsenzus, saradnju i inovativnost svih segmenata društva, uključujući lokalne i državne organe vlasti, poslovne subjekte, industriju i građane - rekao je Medak.

Pojasnio je da Program 2030, razrađen u vidu 17 ciljeva održivog razvoja (SDG) koji objedinjuju gospodarske, društvene i ekološke dimenzije, počiva na tri osnovna stupa: ljudi, prosperitet i planet.

- Akreditacija, u saradnji sa ostalim institucijama infrastrukture kvalitete uključujući mjeriteljstvo, standardizaciju, ocjenjivanje sukladnosti i nadzor nad tržištem, predstavlja tehničke temelje koji su neophodni za funkcioniranje razvijenih i društava u razvoju. Ona pospješuje industrijski razvoj, konkurentnost na svjetskom tržištu, efikasno korištenje prirodnih i ljudskih resursa, zdravstvenu ispravnost hrane, zaštitu zdravlja i okoliša - dodao je Medak.

Istakao je da je pozitivan utjecaj akreditacije očigledno sukladan stupovima „ljudi", „prosperitet" i „planet" i kreatorima politika, poslovnim subjektima i drugim akterima nudi rješenja za realizaciju, mjerenje i praćenje brojnih podciljeva u okviru SDG, kao i podršku u njihovoj realizaciji.

U Bosni i Hercegovini Institut za akreditiranje BiH, BATA, je sve ove godine, kao pridruženi član Evropske akreditacije i punopravni član Međunarodne organizacije za akreditiranje laboratorija, ILAC-a, ravnopravno učestvovao u približavanju važnosti akreditacije za održivi razvoj. Tim eksperata uposlenih u BATA i vanjski svradnici su do danas akreditirali 145 tijela za ocjenjivanje usuglašenosti, od toga 79 ispitnih labortorija, osam kalibracionih, dvije medicinske, četiri certifikacijska tijela i 52 inspekcijska tijela.

Početkom sedmog mjeseca BATA ima redovnu "peer" evaluaciju tima EA, ovog puta ocjenjivanje na daljinu i pored potpisanog Bilateralnog sporazuma s EA u područjima ispitivanja (EN ISO/IEC 17025), umjeravanja (EN ISO/IEC 17025) i inspekcije (ISO/IEC 17020), BATA ide u proširenje za medicinske laboratorije EN ISO 15189 i certifikacija proizvoda EN ISO/IEC 17065, saopćeno je iz VTKBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije