Bosna i Hercegovina     | 09.06.2021. 14:31 |

Rok prijave za 'Marš mira’ 1. juli za grupe, pojedinci do dana polaska

FENA Saopćenje

POTOČARI, 9. juna (FENA) - 'Marš mira' je memorijalna manifestacija koja se održava svake godine u julu, u povodu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima 'Sigurne zone Ujedinjenih nacija' u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Cilj te manifestacije je odavanje počasti bošnjačkim žrtvama genocida iz Srebrenice koje su na zvjerski način i masovnim likvidacijama ubijene u julu 1995. godine, prilikom okupacije i zauzimanja Srebrenice od vojske i policije Republike Srpske i Republike Srbije.

Osim odavanja počasti žrtvama genocida, ta manifestacija ima za cilj i da animira sve relevantne, međunarodne i domaće pravosudne institucije da procesuiraju i što prije, pred lice pravde privedu i presude sve osobe koje su učestvovale u planiranju i izvršenju zločina genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

- 'Marš mira' ima za cilj i izgradnju, unapređenje i njegovanje kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici te da onemogući negiranje, poricanje i relativiziranje zločina genocida koji se uporno i sistematično nameće i zagovara od predstavnika srpskog naroda, institucija Republike Srpske, Srbije i njihovih istomišljenika - navodi se.

'Marš mira' je jedna od najmasovnijih, najbrojnijih i najzahtjevnih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjica genocida, s međunarodnim karaterom i učesnicima iz mnogih država svijeta.

Ta manifestacija uvrštena je u program obilježavanja godišnjica genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine, sve do pandemije COVID-19. Broj učesnika u proteklim godinama, prije pandemije virusa korona, kretao se od dvije do više od deset hiljada.

'Marš mira' traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara, od Nezuka do Potočara. Tom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, izvlačili su se i probijali, u julu 1995. godine, Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja 'Sigurne zone Ujedinjih nacija' Srebrenica od srpskih vojnih i policijskih formacija.

U toku pješaćenja od Nezuka do Potočara, Organizacioni odbor u saradnji sa prijateljima i ostalim relevantnim institucijama, ustanovama i organizacijama u BiH za učesnike 'Marša mira' obezbjeđuje šatore za prenočište na tri lokacije Liplje (Zvornik), Đugum (Bratunac) i Potočari (Srebrenica), medicinske ekipe i pomoć, vodu, sokove, voće...

Učesnici 'Marša mira' dnevno pješače oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtijeva solidnu fizičku spremnost učesnika.

Organizacioni odbor svake godine za učesnike 'Marša mira' priprema program kulturno-historijskog karaktera kojim se u mjestima prenočišta i u toku pješaćenja, na karakterističnim i značajnim lokacijama, obezbjeđuju svjedočenja preživjelih marša smrti iz jula 1995. godine, kao i dokumentarni filmovi o temi genocida.

Za učesnike 'Marša mira' Organizacioni odbor nije u mogućnosti obezbijediti ishranu, svaki učesnik treba da se pobrine za hranu u toku pješačenja.

Kolonu 'Marša mira' svake godine predvode vetarani koji su uspjeli preživjeti put smrti i zločin genocida iz jula 1995. godine. Svi učesnici obavezni su poštivati Kodeks ponašanja za učesnike 'Marša mira' i preporuke Organizacionog odbora dostupne na web i facebook stranici 'Marša mira'.

Učesnici 'Marša mira', nakon dolaska u Potočare, imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.

U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima 'Sigurne zone UN-a' Srebrenica bit će organizovan 17. po redu 'Marš mira', a u toku su prijave za učešće organizovanih grupa/pojedinaca.

- Rok za prijavu na ovogodišnji 'Marš mira' je 1. juli 2021. godine za organizovane grupe, a za pojedince do dana polaska. Prijave za učešće na 'Maršu mira 2021.' mogu se izvršiti slanjem podataka na e-mail marsmira@gmail.com ili putem web stranice https://www.marsmira.net/bs/, kao i FB stranice Marša Mira https://www.facebook.com/mars.mira najkasnije do 01.07.2021.godine - naglašeno je.

Kako se naglašava u saopćenju za javnost Podobora za 'Marš mira' 2021., sve aktivnosti Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima 'Sigurne zone UN-a' Srebrenica bit će održane u skladu sa epidemiološkim mjerama, koje budu propisane od nadležnih institucija.

- Imajuči u vidu navedeno, molimo sve prijavljene učesnike za 'Marš mira' 2021. godine da budu spremni na eventualne redukcije i smanjivanje broja učesnika, ako to bude potrebno - istaknuto je.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo