Najave     | 09.06.2021. 13:05 |

Obilježavanje 25. godišnjice Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković  učestvovat će 14. juna, u povodu obilježavanja 25. godišnjice potpisivanja Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja, na svečanoj sjednici Subregionalne konsultativne komisije koja će se održati u video formatu.

Na sjednici će se visoki predstavnici država strana i međunarodne zajednice osvrnuti na proteklih četvrt vijeka primjene Sporazuma, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH

Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, koji je postao jedan od ključnih mehanizama za očuvanje i unapređenje bezbjednosti i stabilnosti u regiji jugoistočne Evrope, potpisan je prije 25 godina, 14. juna 1996. godine u Firenci. Sporazum je dio vojne dimenzije Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (Daytonski sporazum), član IV  Aneks 1B.

Kako se navodi u saopćenju Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja uspostavio je režim nadzora naoružanja, s ciljem smanjenja broja naoružanja na dogovoren nivo, između Republike Hrvatske, tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Sporazum sadrži konkretna numerička ograničenja za pet kategorija naoružanja (borbeni tenkovi, oklopna borbena vozila, artiljeriju kalibra 75 mm i više, borbeni avioni i jurišni helikopteri), odredbe o mehanizmu nadzora kroz režim inspekcija, razmjene informacija i verifikacije.

Od 2006. godine države strane Sporazuma su: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Srbija, navodi se u saopćenju.

U 25 godina provedbe Sporazuma uništeno je ukupno 10.292 komada oružja; provedeno je 476 misija, 776 inspekcija i 129 inspekcija redukcije naoružanja; smanjen je broj objekata inspekcije i broj inspekcijskih kvota; oko 1.300 asistenata i 140 gostiju posmatrača iz 29 država članica OSCE svojim je učešćem podržalo provedbu inspekcija. Čak i u vanrednim okolnostima uzrokovanima COVID-19 krizom, zbog koje nije bilo moguće provoditi verifikacijske aktivnosti na terenu, države strane održale su niz sastanaka u video formatu s ciljem održavanja postignutog nivoa saradnje i transparentnosti.

Sporazum je prvi i do sada jedini uspješno primijenjen mehanizam nadzora konvencionalnog naoružanja u svijetu. Njegova posebnost prepoznata je i od strane međunarodne zajednice, kako kroz upućivanje brojnih gostiju posmatrača u inspekcijske misije, tako i učešćem stranih polaznika na kursevima i aktivnostima koje se bave provedbom Sporazuma, saopćio je  Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo