Magazin     | 09.06.2021. 08:07 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 9. lipnja (FENA) - 

- 68. Rimski car Neron izvršio samoubojstvo nakon što ga je Senat proglasio neprijateljem naroda i osudio na smrt.

- 1357. U Pragu na Vltavi počela gradnja kamenog mosta koji je dobio naziv Karlov most po imenu tadašnjeg imperatora njemačko-rimskog carstva i češkog kralja Karla IV.

- 1672. Rođen Petar I Aleksejevič Romanov (Petar Veliki), car Rusije od 1682. do 1725., reformator države i društva. Osnovao je Akademiju znanosti, pokrenuo prve novine - Vedomosti, pomagao razvoj gospodarstva otvarajući rudnike i manufakture, organizirao državnu upravu i Rusiju podijelio na gubernije. 

- 1781. Rođen George Stephenson, engleski inžinjer i pronalazač, konstruktor lokomotiva. U Newcastleu je 1823. osnovao prvu fabriku lokomotiva, a njegova lokomotiva vukla je 1825. na pruzi Stockton - Darlington prvi putnički vlak na svijetu.

- 1815. Završio Bečki kongres na kojem su nakon Napoleonovog poraza prekrojene stare europske granice.

- 1870. Umro Charles Dickens, engleski književnik i pripovjedač. Njegova djela odražavaju sklonost humoru i satiri, ali i primjesama romantičnog i sentimentalnog. Poznata su mu djela "Oliver Twist", "David Copperfield", "Cvrčak na ognjištu", "Veliko očekivanje".

- 1898. Potpisan sporazum kojim je Kina ustupila Velikoj Britaniji Hong Kong na 99 godina. Hong Kong je vraćen Kini 1. srpnja 1997. godine.

- 1928. Engleski mikrobiolog Alexander Fleming pronašao penicilin. Njegovo otkriće iskorišteno je tek 10 godina kasnije kada su ga Howard Florey i Ernst Chain primijenili kao prvi antibiotik. Njih trojica su 1954. podijelili Nobelovu nagradu za medicinu.

- 1934. Jedan od najpoznatijih Disneyevih junaka Donald Duck, kod nas poznat kao Paško Patak, debitirao u filmu The Wise Little Hen. Simpatični, šašavi, ponekad i psihotični hedonist koji zrači velikim šarmom, ima žuti kljun, nos i stopala, a odjeven je u mornarsku majicu i kapu.

- 1945. Predsjedništvo Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ) donijelo je Zakon o konfiskaciji imovine i izvršenju konfiskacije, na osnovu kojeg je država preuzela imovinu Trećeg rajha i državljana Jugoslavije koji su surađivali s okupatorom.

- 1945. Jugoslavija je s Velikom Britanijom i SAD-om postigla sporazum kojim je Julijska krajina podijeljena na dvije okupacijske zone - A i B. Prva je potpala pod savezničku, druga pod jugoslovensku vojnu upravu.

- 1972. Američki bombarderi napali Hanoj i Hajfong, što je bilo najžešće bombardiranje Sjevernog Vijetnama od početka Vijetnamskog rata.

- 1991. Od erupcije vulkana na planini Pinatubo na Filipinima poginulo je oko 100 ljudi, a 250.000 ostalo bez domova.

- 1995. Lideri Europske unije imenovali švedskog diplomatu Carla Bildta za svog novog posrednika u bivšoj Jugoslaviji.

- 1999. Predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum o povlačenju jugoslovenske vojske i policije s Kosova. Time je okončan zrakoplovni napad NATO-a na SRJ, a na Kosovu su, na osnovu Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244, raspoređene međunarodne snage, među kojima je najveći broj vojnika iz zemalja članica NATO-a.

- 2000. Umro George Segal, američki vajar i jedan od najpoznatijih predstavnika pop-arta.

- 2001. Pakistanski sud osudio bivšu premijerku Benazir Buto na tri godine zatvora zbog odbijanja da se pojavi u sudu pred kojim je optužena za korupciju.

- 2003. Papa Ivan Pavao Drugi je petodnevnim boravkom u Hrvatskoj okončao stotu posjetu nekoj stranoj zemlji.

- 2004. Bivša kandidatkinja za Nobelovu nagradu za mir Lejla Zana iz Turske oslobođena nakon deset godina provedenih u zatvoru zbog povezanosti s kurdskim pobunjenicima.

- 2009. Umro Zvonimir Berković, hrvatski dramaturg, scenarist, filmski redatelj i publicist. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima je i posebna nagrada žirija na Filmskom festivalu u Cannesu za kratkometražni film "Moj stan".

- 2010. Umrla Marina Semenova, ruska balerina, legendarna klasična plesačica iz sovjetskog doba. Proglašena je narodnom umjetnicom SSSR-a 1975. godine.

- 2011. Umro Josip Škija Katalinski, proslavljeni nogometaš sarajevskog Željezničara.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana