Bosna i Hercegovina     | 08.06.2021. 16:47 |

Vojni lideri regiona razmatrali teme integracija, saradnje, partnerstva (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Na konferenciji načelnika odbrane/generalštabova Foruma B-9, čiji su domaćin danas u Sarajevu bile Oružane snage BiH, razmatrane su teme poput integracija, saradnje, partnerstva, te faktora regionalne i globalne sigurnosti i stabilnosti.

Članice Foruma B-9 su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunija, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović izjavio je po okončanju konferencije da taj forum predstavlja važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne saradnje u regionu, te da mu je svrha promocija regionalne stabilnosti.

- Imali smo vrlo jedinstven stav a to je osigurati bolje međusobno razumijevanje kako bismo dostigli potreban nivo interoperabilnosti i znanja neophodnih za zajednički angažman pravovremenom razmjenom informacija, kapaciteta za obuku i uzajamno pružanje pomoći. U tome smo zaista i uspjeli - naveo je Mašović.

Zamjenik komandanta Združene komande savezničkih snaga u Napulju generalpotpukovnik Jocelyn Paul rekao je da je forum dobra prilika za razmjenu ideja i stavova, ali da treba posebno istaći i doprinos pripadnika OSBiH jer nije potrebno biti član NATO-a za učešće u obukama i misijama tog saveza.

- Pripadnici OSBiH su vrlo dobro izvršavali svoje zadatke u misijama zajedno s nama, te su imali koristi od različitih obuka koje su im bile dostupne - dodao je Paul.

Potcrtao je da je važno iskoristiti sve što imaju da ponude multilateralne organizacije koje okupljaju brojne zemlje, kako bismo imali kvalitetan dijalog u korist građana svih tih zemalja.

Na konferenciji je potpisana i zajednička izjava zemalja stalnih članica Foruma B-9.

Pogledajte https://fena.ba/video/6019

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1u69fGiu73kFA7hd39MedfiK70cB_nnGb?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'