Bosna i Hercegovina     | 07.06.2021. 13:33 |

Beč - 'Vienna Pride' u znaku sigurnosti

FENA Saopćenje

SARAJEVO/BEČ, 7. juna (FENA) - Jubilarna bečka parada ponosa "Vienna Pride" ove će godine biti održana od 7. do 20. juna pod motom "Stay safe, stay proud".

Budući da je sigurnost prioritet, učesnici će, u znak podrške, prihvatanja i jednakosti LGBTIQ osoba, 19. juna proći gradom pješice ili sa biciklom uz pridržavanje protuepidemijskih mjera.

- Ovo je 25. parada u Beču, ali je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije i dalje legalna. Medicinski nepotrebne operacije kojima se podvrgavaju interseksualna djeca i mladi još uvijek nisu zabranjene. Homoseksualnim i biseksulanim muškarcima još uvijek nije dozvoljeno da budu dobrovoljni davaoci krvi. Ovakva diskriminacija u toku zdravstvene krize je potpuno apsurdna. Ovo je pokazatelj da su demonstracije, uprkos uspjesima koji su ostvareni posljednjih godina, značajne - izjavila je Ann-Sophie Otte, predsjedavajuća udruženja „HOSI“ u Austriji.

U toku naredne dvije sedmice, šarene zastave će se vijoriti sa bečkih tramvaja, bolnica, univerziteta, pozorišta i drugih institucija tokom juna.

Građani su pozvani da ukrase svoje prozore i balkone. Izuzev nekoliko događaja, kao što je manifestacija u zoološkom vrtu Schönbrunn, prodaja knjiga i kino na otvorenom, većina programa će se odvijati online.

"Vienna Pride" i ove godine ima podršku grada Beča.

- Beč je raznobojan i kosmopolitski grad u kojem poštovanje, raznolikost, jednakost i borba protiv diskriminacije predstavljaju značajne vrijednosti i smjernice u svim sferama života. 'Vienna Pride' je posebno snažan pokazatelj toga - izjavio je gradonačelnik Beča Michael Ludwig, saopćeno je iz Eurocomma-PR Sarajevo.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'