Kultura     | 09.06.2021. 14:43 |

U čast 50 godina 'Acta Medica Academica' predstavljanje tematskog broja časopisa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. juna (FENA) – U čast obilježavanja 50 godina postojanja, Redakcija časopisa "Acta Medica Academica" 10. juna organizirat će predstavljanje tematskog broja "Diagnostic and Molecular Pathology Advances".

Ovaj tematski broj "Uloga patologije u preciznoj medicini" uredili su gosti urednici profesori Semir Vranić (Qatar) i Ivan Damjanov (Sjedinjene Američke Države) uz nesebičnu pomoć glavnog urednika akademika Husrefa Tahirovića i sekretarice AMA Nerme Tanović.

Tema je posvećena novostima u dijagnostičkoj i molekularnoj patologiji. Krajem XIX i početkom XX stoljeća, uloga patologije se isključivo bazirala na mikroskopskom pregledu slajdova i obdukcijama.

Uvođenje imunohistokemije 70-ih godina XX stoljeća, te napredak molekularne biologije i genetike znatno su unaprijedili dijagnostičku patologiju u smislu preciznije dijagnostike oboljenja, posebno u domenu tumorske dijagnostike.

U zadnjih 20-ak godina sa uvođenjem precizne medicine i ciljane terapije, dijagnostička patološka praksa se dodatno izmijenila i usavršila, posebno u domenu tumorskih biomarkera i profiliranju malignih tumora.

Time je dijagnostička patologija postala jedan od temeljaca u savremenom onkološkom menadžmentu, a patolozi nezaobilaznim članovima multidisciplinarnih onkoloških konzilija (“tumor boards”).

Ovo izdanje donosi ukupno 16 radova (14 originalnih i preglednih radova, te dva prikaza slučaja/slika u kliničkoj medicini), iz pera eminentnih stručnjaka iz cijelog svijeta uključujući Bosnu i Hercegovinu, Sjedinjene Američke Države, Veliku Britaniju, Hrvatsku, Sloveniju, Srbiju i Qatar.

Organizatori su izrazili uvjerenje da će ovo reprezentativno izdanje Acta Medica Academica biti od koristi i služiti akademskoj i profesionalnoj zajednici ne samo u Bosni i Hercegovini nego i širom svijeta.

Predstavljanje časopisa bit će upriličeno u amfiteatru Akademije nauka i umjetnosti BiH u Sarajevu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!