Magazin     | 07.06.2021. 08:36 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Saopćenje

MOSTAR, 7. lipnja (FENA) - 

- 1494. Portugal i Španjolska u Tordesillasu potpisali sporazum o podjeli novog svijeta. Granicu odredio papa Aleksandar VI da bi spriječio sukobe kolonijalnih sila.

- 1848. Rođen Eugene Henri Paul Gauguin, francuski slikar i grafičar postimpresionizma i preteča simbolizma koji je on zvao "sintetizam".

- 1905. Norveški parlament (Storting) donio odluku o odvajanju Norveške od Švedske i svrgnuo s prijestola kralja Oscara I koji se protivio toj odluci. Za novog kralja izabran je danski princ Karl pod nazivom Hakon VII.

- 1914. Pušten u promet Panamski kanal, umjetni kanal u najužem dijelu Srednje Amerike koji spaja Atlantski s Tihim oceanom.

- 1929. Ponovno uspostavljena Papska država (Vatikan) u Rimu. Crkvena država prestala postojati 1870., kada je s gradom Rimom inkorporirana u ujedinjenu Italiju.

- 1935. Umro Ivan Vladimirovič Mičurin, ruski biolog koji se bavio poboljšanjem sorti voćaka, godinama eksperimentišući s aklimatizacijom biljaka na hladne zime. 

- 1952. Rođen Orhan Pamuk, turski pisac, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2006.

- 1958. Rođen Prince Rogers Nelson, poznatiji samo kao Prince, američki kantautor i jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih glazbenika.

- 1965. U jami Orasi RMU Kakanj u snažnoj eksploziji metana poginulo 128 rudara, a ozlijeđeno 20.

- 1973. Kancelar Njemačke Willy Brandt doputovao u Izrael, u prvi posjet jednog zapadnonjemačkog lidera toj zemlji.

- 1981. Izraelski zrakoplovi napali i uništili nuklearni reaktor Osirac, nedaleko od Bagdada.

- 1988. U Bangladešu islam proglašen državnom religijom, a jake policijske snage stavljene su u stanje pripravnosti da bi spriječile prosvjede protivnika te odluke.

- 1992. Na prvim višestranačkim predsjedničkim izborima u Azerbejdžanu pobijedio bivši sovjetski disident Ebulfaz Elcibey. On je bio prvi nekomunistički demokratski izabran predsjednik.

- 1993. U prometnoj nesreći na autocesti nedaleko od Ingolstadta u Njemačkoj poginuo Dražen Petrović (28), jedan od najboljih hrvatskih košarkaša svih vremena i državni reprezentativac bivše Jugoslavije.

- 1999. U Indoneziji održani demokratski parlamentarni izbori, prvi put nakon 40 godina.

- 2000. U Kolombu, glavnom gradu Šri Lanke, poginule 22 osobe, među kojima i jedan ministar, oko 600 je ranjeno kada je bombaš samoubojica aktivirao eksploziv na proslavi Dana ratnih heroja u tom gradu.

- 2005. U četiri eksplozije u londonskom metrou i na jednom trgu poginulo 56 ljudi, a više od 700 je ranjeno. Teroristički napad izvele su četiri osobe, koje su u napadima izgubile život.

- 2006. Američki bombarderi ubili Abu Musaba al-Zarkavija, lidera iračkog ogranka Al-Kaide.

- 2008. Umro Dino Rizi, jedan od najvećih talijanskih redatelja, u čijim su filmovima igrali poznati talijanski glumci.

- 2016. U terorističkom napadu u povijesnom području Istanbula poginulo 11 ljudi, a 36 je ranjeno. Policija je uhitila četiri osobe osumnjičene da su aktivirale autobombu u trenutku kada je prolazio autobus koji je prevozio policajce.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'