Bosna i Hercegovina     | 06.06.2021. 10:18 |

Na Dan Nakse podsjećanje da nema mira dok traje izraelska okupacija Palestine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Palestinska zajednica u BiH na 54. godišnjicu izraelske okupacije ostatka palestinskih teritorija nazvanog Dan Nakse (NAKSA) podsjeća da zločini izraelske okupacije neće utjecati na volju palestinskog naroda da nastavi odbranu i borbu za povratak otete zemlje, kao i glavnog grada Palestine, Jeruzalema.

Iz te zajednice napominju da je ovo kritičan momenat u kojem su svi Palestinci te svi hrabri i čestiti ljudi u svijetu podržali pravo palestinskog naroda u njegovoj odbrani i podržali otpor protiv otvorene agresije koji su izvele izraelska okupacija vojska i bande terorističkih doseljenika braneći zemlju i sveta mjesta (kršćanska i muslimanska).

- Nema mira u regiji sve dok Izrael bude držao pod okupacijom palestinsku zemlju i gradove, uključujući časni grad Jeruzalem. Nastavak izraleske okupacijske politike, a posebno provođenje politike judaizacije u gradu Jeruzalemu i prisilno raseljavanje stanovnika Jeruzalema iz njihovih domova, posebno u naseljima Sheikh Jarrah i Silwan, te izaelski napadi na sveta mjesta, oduzimanje zemlje i gradnja naselja te drugi postupci krše temelje bilo kakvih rješenja palestinskog pitanja, posebno Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih naroda 67/19 iz 2012. godine, koja je Palestinu priznala kao promatrača UN-a sa granicama iz 1967. godine, uključujući njezin glavni grad, Jeruzalem, i Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a br. 2334. iz 2016., koja smatra da je izraelsko naseljavanje u svim oblicima i manifestacijama ništavno i da se mora zaustaviti, kao i Rezolucija 194 o pitanju izbjeglica - ističe se u saopćenju.

Palestinska zajednica u BiH poziva sve međunarodne institucije, među kojima ponajprije Vijeće sigurnosti UN-a, da preuzmu odgovornost te odlučno odgovore na izraelske kontinuirane povrede odluka Vijeća sigurnosti UN-a te poduzmu učinkovite mjere koje izraelskog okupatora obavezuju na zahtjeve palestinskog naroda na samoodređenje na svojoj zemlji poput ostalih naroda svijeta i uspostavu suverene palestinske države sa glavnim gradom Jeruzalemom. 

Također, poziva se i na rješavanje izbjegličkog pitanja na temelju Rezolucije 194, što je minimum volje međunarodne zajednice za rješavanjem palestinskog pitanja u skladu s relevantnim rezolucijama od međunarodnog značaja.

Podsjeća se da je Udruženje palestinska zajednica u BiH pokrenulo i humanitarni broj 090 292 006 - putem kojeg građani BiH doniraju tri KM.

Pomoći se može i direktno uplatom na žiro račun kod BBI Banke, broj računa: 141-311-53200039-07 (primalac Udruženje Palestinska zajednica u BiH, Džinina 4, Sarajevo – s naznakom "Pomoć za Palestinu"), navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo