Ekonomija     | 04.06.2021. 18:59 |

Novalić: Ne možemo kažnjavati ljude koji su bili zatvoreni odlukama Vlade FBiH

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 4. juna (FENA) - Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić komentarisao je danas u Zenici i izvještaje Ureda za reviziju institucija FBiH, koje su vršile raspodjelu sredstava za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa u 2020. godini.

Novalić je istakao da je generalni revizor te institucije Dževad Nekić „sebi dao slobodu“ da komentira raspodjelu sredstava po Uredbi Vlade FBiH te da ustvrdi „kako su radili po Uredbi“, ali i da je „Uredba trebala da bude napravljena ovako“.

-Trebalo je da se uporedi sa 2019. godinom, kada, uopšte, nismo imali pandemiju. Porediti pandemijsko vrijeme, sa prije pandemijskim, je- suludo“!

Drugo, to su vladine politike. Ne određuju oni vladinu politiku. Vladina politika je bila da pomažemo, da zaustavimo daljnje propadanje radnih mjesta i to smo postigli- 1.200 radnih mjesta smo „podigli“, samo na izvoznicima, a ukupno 4.500, na svim - istakao je Novalić.

Podvukao kako svi ti podaci svjedoče da je bilo vrlo efikasno dejstvo Uredbe Vlade FBiH te, ne samo da je zaustavilo, nego je i zaposlilo još ljudi- 4.500.

-Porediti sa nekim periodom i reći da ne mogu dobiti potporu oni koji su otpustili radnike, a mi ih zatvorili, ne bih rekao da je bio pametan potez.

Jer, mi smo uveli lockdown; mi smo zatvorili kafiće; mi smo zatvorili, praktično, cijelo društvo, državu... Ne možemo kažnjavati ljude, koji su, jednostavno, bili zatvoreni našim odlukama i morali su otpustiti ljude- smatra Novalić.

Prošlogodišnji, tromjesečni lockdaown, ističe premijer Novalić, prouzročio je gubitak 27.000 radnih mjesta, od kojih su vratili većinu radnih mjesta. Najavljuje kako će preostalih, oko 9.700 radnih mjesta iz predpandemijskog vremena, biti vraćeno i prije Nove godine.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo