Bosna i Hercegovina     | 04.06.2021. 19:25 |

Konferencija o prekograničnom upravljanju rizikom od prirodnih katastrofa

FENA Saopćenje

RAVNO, 4. lipnja (FENA) - Uvodna konferencija projekta o upravljanju rizikom od prirodnih katastrofa na prekograničnoj razini održana je u petak u Ravnom.

Riječ je o projektu Flood & Fire, odobrenom u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG-IPA CBC HR-BA-ME 2014-2020, vrijednom 1.851.353 eura, od čega će Europska unija financirati 85 posto, a 15 posto projektni partneri.

Vodeći partner je Općina Herceg Novi (Crna Gora) koja je zadužena za koordinaciju partnera i osiguravanje učinkovite provedbe aktivnosti. Projektni partneri su općina Konavle, grad Trebinje, općina Ravno i Institut za progres i razvoj Hercegovine, priopćeno je iz općine Ravno.

Jelena Senta, pomoćnica Općinskog načelnika za opću upravu i društvene djelatnosti i članica projektnog tima, u svom je obraćanju prisutnima istaknula važnost dobrih partnerskih odnosa posebice u zajedničkom nastojanju da se što kvalitetnije i ranije djeluje u suzbijanju posljedica prirodnih katastrofa - požara i poplava, koje pogađaju projektni teritorij.

Iskazala je zadovoljstvo što je općina Ravno punopravni partner u projektu te kazala kako vjeruje da će to biti jedan u nizu budućih zajedničkih projekata.

Projektne aktivnosti i očekivane rezultate predstavio je Ivan Otović, uime Ureda za međunarodnu suradnju Herceg Novog.

Kazao je kako je projektom Flood&Fire predviđena nabavka četiri specijalizirana terenska vozila, četiri drona s termo kamerama i senzorima, četiri intervencijska sustava za otpornost na katastrofe, ručne radio stanica i mnoštvo spasilačke opreme.

Projektom će se organizirati specijalizirane obuke za profesionalce, ali i za neprofesionalni kadar.

Mariana Čupić Jovanovski, u ime općine Konavle (RH također) je pozdravila prisutne i istaknula zadovoljstvo što je i općina Konavle uključena u projekt. Posebno je naglasila važnost vatrogasnih društava, kazavši kako su oni ustvari prvi stup obrane unutar civilne zaštite.

Uime grada Trebinja skupu se obratio Bratislav Stoiljković, kazavši kako će kruna projekta biti uspostava komunikacijskog centra za rano dojavljivanje i suzbijanje požara u Herceg Novom.

Glavni cilj projekta je povećati spremnost obuhvaćenog prekograničnog područja za pravovremenu i kvalitetnu reakciju na prirodne katastrofe, kao i na katastrofe nastale utjecajem čovjeka te ublažiti njihove posljedice.

Projektom će se ojačati kapaciteti lokalnih zajednica kako bi se izbjegle sporadične i ad-hoc zajedničke intervencije, te će na kraju projekta u Herceg Novom biti uspostavljen komunikacijski centar za upravljanje katastrofama koji će služiti kao platforma za bolju koordinaciju inicijativa za upravljanje rizikom od katastrofe na prekograničnoj razini.

Projekt će trajati 24 mjeseca, a sufinanciran je sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!