Bosna i Hercegovina     | 04.06.2021. 14:41 |

Svjetski dan zaštite okoliša 'Misli o prirodi!' slavi s novim partnerima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Svjetski dan zaštite okoliša ove godine od posebnog značaja je za projekt Centra za promociju civilnog društva (CPCD) 'Misli o prirodi!' jer je mreža organizacija civilnog društva bogatija za 18 novih partnera i za stotine ljudi koji se bore za prirodu.

Nakon 13 projekata odabranih prošle godine, koji su uspješno implementirani ili privode kraju implementaciju, te devet Eko HUBova koji djeluju na području ukupno 41 opštine širom BiH, novih 18 projekata odabrano je ove godine na osnovu javnog poziva te su tokom proteklog mjeseca potpisali ugovore i započeli sa implementacijom.

Više od 432.000 KM dodijeljeno je organizacijama iz BiH za implementaciju 18 projekata u tri kategorije - zagovaračke mreže, inicijative društvene odgovornosti kompanija i medijski projekti.

Tako su, proteklih 30 dana, potpisani ugovori sa sedam organizacija koje će predvoditi zagovaračke mreže. To je UG 'Fojničani' Maglaj, Resursni Aarhus centar u BiH Sarajevo, Eko forum Zenica, Mreža progresivnih inicijativa Ilidža, Regionalni resursni centar Čapljina, Centar za ekologiju i energiju Tuzla i Eko Neretva Jablanica.

Te organizacije će, u narednih pola godine ili godinu, raditi na stvaranju partnerstava odnosno umrežavanju organizacija civilnog društva u cilju podizanja svijesti i odgovornosti svih interesnih grupa (građana, kompanija, vladajućih struktura) o očuvanju okoliša kroz zagovaračke kampanje.

Ugovori su potpisani i sa sedam organizacija koje će implementirati inicijative društvene odgovornosti kompanija i to Regionalnim centrom za obrazovanje i informisanje, Pravnim institutom u BiH, Centrom INPUT, UG Eko Tvrtkovac, Turističkim klasterom UnaSana, Centrom za ekologiju, okolinu i resurse CENER 21 te Centrom za okolišni održivi razvoj iz Sarajeva.

Inicijative će nastojati podstaći djelovanje građana u lokalnim zajednicama kroz organizacije civilnog društva, s ciljem ukazivanja na probleme zagađivača i smanjenje negativnog utjecaja na okoliš.

- Stanovništvo BiH imat će priliku nastaviti pratiti medijske sadržaje, koji se tiču zaštite okoliša jer su četiri medija dobila grantove u okviru projekta 'Misli o prirodi!' - Magazin Gracija, portal Visoko.co.ba, portal Impuls iz Banjaluke te zenički Radio Zenit - navodi CPCD.

Uključujući novih 18, u okviru projekta 'Misli o prirodi!' finansirano je ukupno 40 projekata koji se tiču zaštite okoliša. Trenutno ih je aktivno ukupno 27, uključujući novoizabrane projekte te Eko HUBove.

Projekt 'Misli o prirodi!' obilježava Svjetski dan zaštite okoliša - 5. juni brojnim aktivnostima, širom Bosne i Hercegovine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana