Bosna i Hercegovina     | 04.06.2021. 12:36 |

Općina Centar će podržati aktivnosti Udruženja „Život sa Down sindromom“ FBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. juna (FENA) - Općina Centar u Sarajevu podržat će aktivnosti Udruženja „Život sa Down sindromom“ Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz te općine.  

Predstavnici ovog udruženja posjetili su Općinu Centar gdje ih je ugostio načelnik Srđan Mandić sa saradnicima. Prisustvovala je i inicijatorica ovog sastanka, općinska vijećnica Senada Bosno.

Razgovarano je o aktivnostima Udruženja i saradnji s Općinom.

Sevdija Kujović, predsjednica Udruženja, predstavila je rad, rezultate i aktivnosti u proteklom periodu, ali i probleme s kojima se ova organizacija suočava.

- Osnovni ciljevi Udruženja su inkluzija osoba s Down sindormom u sve sfere života. Upravo na tom polju smo ostvarili i najveće rezultate. Mi želimo da mladi dobiju priliku na tržištu rada, ali i da jačamo sistem koji će tretirati probleme osoba s Down sindromom. Jedan od većih problema s kojima se suočavamo je prostor u kojem je smješteno Udruženje i u kojem realizujemo niz aktivnosti. Nadamo se pomoći i podršci načelnika Mandića u rješavanju ovog pitanja - rekla je Kujović.

Udruženje „Život sa Down sindromom“ FBiH je 2016. godine formiralo klub mladih „Neka, ja ću“ čiji je cilj jačanje samozastupanja osoba s Down sidromom.

Predstavnici navedenog kluba Harun Tanović i Anes Kujović, zajedno s voditeljicom Elmom Nuhović, uputili su načelniku Mandiću inicijative i prijedloge koji doprinose poboljšanju statusa u društvu osoba s Down sindromom.

Jedna od inicijativa se odnosila na uklanjanje nepropisno parkiranih vozila s trotoara i pješačkih staza, ali i na rješavanje problema pasa lutalica.

Drugi prijedlog se odnosio na poboljšanje infrastrukture u školama, odnosno izgradnju liftova i rampi za osobe s invaliditetom, te obezbjeđenje tehnologije za lakše i kvalitetnije učenje.

Načelnik Mandić je naglasio da će Općina pomoći u rješavanju prostora za udruženje.

- U Ulici Valtera Perića, u skorije vrijeme bi trebalo da se oslobodi prostor u kojem je smješteno Udruženje za podršku porodicama s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju Colibri. Navedeno udruženje je na korištenje dobilo drugi općinski prostor tako da nam ostaje na raspolaganju ovaj koji će uskoro ostati prazan. Želim da istaknem da Udruženje „Život sa Down sindromom“ FBiH, ali i ostala udruženja i organizacije koja rade sa osjetljivim kategorijama stanovništva, a pogotovo mladih ljudi, imaju iskrenog prijatelja i podršku u Općini Centar. Sigurno ćemo podići nivo saradnje, ali i podrške prema takvim udruženjima. Također, želimo da omogućimo obavljanje volonterskog i pripravničkog staža, ali i zapošljavanja, u skladu s mogućnostima, osoba s Down sindromom - naglasio je načelnik Mandić.  

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo