Regija     | 04.06.2021. 12:24 |

Zajednički interesi BiH i Crne Gore je put ka Evropskoj uniji

FENA Hana Imamović

PODGORICA, 4. juna (FENA) - Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović nastavili su danas zvanične susreta s dužnosnicima Crne Gore tokom službene i radne posjete toj zemlji što je bila prilike za rezime međusobnih odnosa koji mogu biti primjer u regionu.

Kako je predsjednik Crne Gore na pres-konferenciji Mile Đukanović konstatirao, odnosi su vrlo dobri te su sagovornici bili u stanju govoriti o svemu što je tema iz prošlosti bez kompleksa, ali i još više o zajedničkim interesima za budućnost što su zasigurno put ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Sugovornici su potvrdili dobre odnose ističući posebnu važnost međudržavnog Sporazuma o granici što je veoma važna stavka koja je postignuta tokom prethodnog perioda.

Razgovarano je o zajedničkim ciljevima, a Đukanović je izrazio uvjerenje da je dugo izbivanje svih zemalja zapadnog Balkana iz Evropske unije koštalo region ne samo zbog demokratskog i ekonomskog razvoja, nego i nasušne potrebe stabilnosti i unapređenja kvalitete života građana.

- Bez obzira na izazove i usprkos lažnim alternativama koje nam se nude moramo biti istrajni u nastavku tog puta. Crna Gora ide tim putem i ostvaruje rezultate, ali želimo da svi ostvare te ciljeve - dodao je crnogorski predsjednik.

Izrazio je zadovoljstvo zbog usvojenog Programa reformi koji je potreban za nastavak saradnje BiH s NATO-om te formiranja Komisije za saradnju s NATO-om i naporima koji se čine u cilju ispunjavanja 14 prioriteta koje je Evropska komisija postavila pred BiH kako bi dobila status kandidata za članstvo i otvorila pregovore s EU.

- Neupitno smo spremi da svoja iskustva podijelimo jer nam pored prijateljstva treba i dobrih evropskih standarda i rezultata koji će posvjedočiti da se ide ka jedinom cilju, a to je evropski put - podvukao je.

Razgovarano je o infrastrukturnim projektima značajnim za cijeli region poput Jadransko-jonske autoceste i gasovoda koji bi trebali kvalitetnije povezati zapadni Balkan s Evropskom unijom jer će blagodati evropskog kvaliteta života tako brže stizati u ovaj regon - kaže Đukanović.

- Tako ćemo kvalitetnije zatvarati vrata za maligni uticaj trećih strana koje su na štetu našeg regiona - zaključio je.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izrazio je žaljenje što u posjeti Crnoj Gori nije predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik jer bi tako posjeta dobila pravu sliku i smisao.

Podsjetio je da je u Crnoj Gori formirana nova parlamentarna većina te je bilo važno uvjeriti se da to ne znači promjenu odnosu prema BiH, nego naprotiv oni se nastavljaju kakvi su i do sada bili i to je važno jer je Crna Gora bh. susjed s kojima nemam otvorenih pitanja.

- U Crnoj Gori nema dilema oko NATO-a jer dileme oko toga u Crnoj Gori otvaraju mnoga pitanja ne samo u odnosima s BiH nego i šire. Slažemo se da naše zemlje budu zemlje poštivanja osnovnih ljudskih prava u kojima ima mjesta za sve ljude bez obzira kojoj religijskoj grupi pripadaju - kazao je Komšić.

Dodaje da bi priča oko puta između Šćepan Polja i Foče uskoro trebala biti riješena i to je životni interes građana, a postoji i pitanje o kojem vlade dvije zemlje razgovaraju i to je pitanje Buk Bijela te pitanje naknade za potopljeno zemljište na Bilećkom jezeru.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović podsjetio je da je današnja posjeta uslijedila nakon neprijatne situacije kada je vetom u Predsjedništvu BiH odlučeno o pozivu Đukanoviću da posjeti BiH.

Razgovarali su, kaže i Džaferović, o stanju u obje države, o odnosima u regionu i principima na koja trebaju pitanja biti rješavanja, a to su vanjskopolitički prioriteti.

- Stabilna i prosperitetna Crna Gora je interes BiH. Crna Gora je članica NATO-a i ubrzano ide evropskim putem i u Crnoj Gori se na najbolji način relaksiraju ukupni međuetnički odnosi - istaknuo je.

I on je ponovio da je na svim današnjim sastancima istaknuta podrška BiH na njenom euroatlantskom putu bez obzira na promjenu vlasti te je kazao da Crna Gora podržava cjelovitu i demokratsku BiH i njen put ka EU i NATO-u, ravnopravnost svih naroda i građana gdje god u BiH živjeli.

- Živimo i regionu gdje države još imaju otvorene pitanja i želim da ih rješavamo kako smo to radili i s Crnom Gorom - razgovorom, dogovorom i dijalogom, a gdje dogovor nije moguć onda primjenom međunarodnog prava. Tako se odnosi trebaju rješavati sa svim drugim državama regiona - stava je Džaferović.

Odnose je potrebno graditi na principima istine i pravde jer se prošlost ne može zaboraviti, ali se prema njoj treba civilizirano odnositi kako to čini civiliziran svijet, a Crna Gora i BiH su, dodao je, na to spremne.

- Naš EU put kao zajedničko opredjeljenje dvije zemlje je u zastoju zbog nekih pitanja koja mi nismo riješili, ali i zbog odnosa EU prema regionu. No, budućnost cijelog regiona pa i BiH i Crne Gore je u Evropskoj uniji. To su sistemi vrijednosti koji želimo ugraditi u naše sisteme i to su vladavina prava, poštivanje različitosti i poštivanje međunarodnih normi - kazao je Džaferović.

Kako je zaključio, Evropska unija bi trebala obratiti pažnju na te stvari jer što prije zemlje regiona postanu članicom bit će manje problema i više riješenih otvorenih pitanja.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'