Svijet     | 03.06.2021. 17:44 |

PLZBiH - Zaustaviti kolektivno kažnjavanje palestinskih civila

FENA Saopćenje

SARAJEVO/GAZA, 3. jula (FENA) - Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini (PLZBiH) oglasila se danas saopćenjem za javnost u kojem navodi da "Izrael mora zaustaviti kolektivno kažnjavanje palestinskih civila".

- Izraelska zabrana ulaska humanitarne pomoći namijenjene civilnom stanovništvu Gaze, što je dio izraelske nezakonite kolektivne kazne izrečene za dva miliona Palestinaca, dodatno pogoršava ionako očajne humanitarne prilike u Pojasu Gaze - navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, "izraelska okupatorska vlasti i njena vojska posebno su pojačale krizu u Gazi sistematskim uništavanjem dalekovoda, zabranom uvoza goriva potrebnog za pogon jedine elektrane u Gazi i odbijanjem popravke četiri glavna elektroenergetska voda oštećena tokom agresije na Pojas Gaze prošlog mjeseca što je direktno utjecalo na pogoršanje rada bolnica i pad pružanja njihovih usluga, rizikujući  živote pacijenata, posebno onih u prostorijama intenzivne njege".

- Kao rezultat toga, u Gazi se električna energija isporučuje samo četiri sata dnevno, dok su na snazi i redukcije pitke vode. Ponašanje izraelskih okupatorskih snaga, grubo i sistematski krši međunarodno pravo i pogoršava patnju civilnog stanovništva, bilo to direktnim granatiranjem, uništavanjem njihovih domova ili uvođenjem mjera koje pogoršavaju njihovo ionako teško stanje. Tolerancija međunarodne zajednice prema izraelskim teškim i sistematskim kršenjima međunarodnog prava dodatno stimuliše Izrael da nastavi sa svojim planom - navodi se.

Istovremeno, Palestinska zajednica u BiH poziva međunarodnu zajednicu da "zaustavi okupatorsku vladu Izraela i njegovu diskriminatornu politiku usmjerenu na Palestince, da popravi glavne vodove za električnu energiju i omogući uvoz  goriva i druge pomoći u Gazu".

- Ovim putem podsjećamo da je Udruženje palestinska zajednica u BiH pokrenulo i humanitarni broj 090 292 006 - putem kojeg građani BiH doniraju 3KM. Pomoći možete i direktno uplatom na žiro račun kod BBI Banke, broj računa : 141-311-53200039-07 (primalac Udruženje Palestinska zajednica u BiH, Džinina 4, Sarajevo – s naznakom 'Pomoć za Palestinu' - navodi se u saopćenju.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo