Kultura     | 03.06.2021. 16:16 |

Gušić: Sjećanja su uvijek živa, aktuelna i osjetljiva

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 3.juna (FENA) - Arhivi čuvaju odluke, aktivnosti i uspomene. Oni čine jedinstvenu i nezmjenjivu baštinu koja se prenosi s pokoljenja na pokoljenje. Arhivskom građom se upravlja od njenog nastanka, kako bi se očuvala njena vrijednost i smisao, kazao je danas na javnoj tribini “Porodični i lični fondovi i zbirke u arhivima BiH kao dio kulture pamćenja/sjećanja” uvodničar Sejdalija Gušić.

Istakao je da je arhivska građa pouzdan izvor obavijesti za jednu odgovornu i transparentnu vlast, pa igra važnu ulogu u razvoju društva pridonoseći očuvanju individualnog i kolektivnog pamćenja.

- Slobodan pristup arhivskoj građi obogaćuje naše znanje o ljudskom društvu, promovira demokratiju, štiti prava građana i unapređuje kvalitet života – kazao je Gušić.

Kako je kazao, radi se o međusobnom odnosu sadašnjosti i prošlosti, a u interesu neke drugačije budućnosti u društveno – kulturnom kontekstu.

- Bitno je izbjeći konfuziju i oko odnosa kulture sjećanja. Naime, po francuskom sociologu Pierreu Noru, važno je shvatiti da povijest i sjećanje nisu sinonimi već čak i suprostavljeni pojmovi. Dok je historija vrsta rekonstrukcije prošlosti, sjećanja su u trajnoj evoluciji, osjetljiva na prisvajanja i manipulacije, podložna dugim mirovanjima i naglim oživljavanjima – naglasio je Gušić.

Dodao je da je najbitnije od svega to da su sjećanja uvijek živa, aktuelna i osjetljiva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!