Svijet     | 03.06.2021. 15:25 |

Kina vakciniše stanovništvo zapanjujućim tempom

FENA Internet

PEKING, 3. Juna (FENA) - Nakon sporog početka, Kina vakciniše svoje stanovništvo zapanjujućim tempom.

U samo pet dana prošlog mjeseca, Kina je cijepila 100 miliona ljudi svojim vakcinama protiv COVID-19. Kampanja je daleko od savršene, uključujući neravnomjernu distribuciju, ali se kineski zvaničnici iz sektora javnog zdrvstva još nadaju da će vakcinisati 80 posto od kineskih 1,4 milijarde stanovnika do kraja godine.

Kina je do sada cijepila građane sa 680 miliona doza. To je otprilike trećina od 1,9 milijardi doza koje su distribuirane širom svijeta. Pozivi na vakcinaciju upućuju se svim sektorima društva. Pritisak naglašava snagu sistema i rizike po građanske slobode.

U prijestolnici Pekingu najmanje 87 posto stanovništva primilo je barem jednu dozu vakcine. Vakcinacija je jednostavna jer je na stotine punktova za cijepljenje postavljeno širom grada. Autobusi za vakcinaciju postavljeni su u velikim prometnim kvartovima, među kojima i oni u centru grada i u trgovačkim centrima.

 Entuzijazam iz Pekinga ne dijeli, međutim, i ostatak zemlje. Pojavili su se izvještaji o problemima u zakazivanju vakcinacije u drugim krajevima Kine, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta