Bosna i Hercegovina     | 03.06.2021. 13:30 |

Vlada FBiH razmatrala izvještaje finansijske revizije četiri ministarstva(VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 3. juna (FENA) - Vlada Federacije danas je na tematskoj sjednici razmatrala izvještaje finansijske revizije federalnih ministarstava okoliša i turizma, energije rudarstva i industrije, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i prometa i komunikacija.

- Zadatak tima koji se bavio finansijskom revizijom četiri ministarstva bio je da se izvrši analiza sa stanovišta usklađenosti sa Okvirom za primjenu međunarodnih standarda. Identifikovali smo čitav niz nedosljednosti u pogledu standarda o čemu je danas Vlada donijela određene zaključke – izjavila je koordinatorica tima koji je pripremio izvještaj o finansijskog reviziji četiri ministarstva Aida Soko.

Prema Vladinom zaključku, od Ureda za reviziju institucija u Federaciji tražit će se izvještaji i da se usklade sa Okvirom za primjenu međunarodnih standarda revizije.

- Identifikovane nedosljednosti odnose se na potpisivanje kriterija koji su korišteni prilikom revizije, zatim pitanja koja se tiču isticanja predmeta i ciljeva revizije. S obzirom na to da je jedinstveno isticanje pitanja kod svih ministarstava utvrđeno je da je Ured za reviziju institucija u FBiH u isticanju pitanja zapravo davao preporuke i konstatacije koje su u suprotnosti sa važećom Uredbom o dodjeli interventne pomoći. Predmet isticanja na način na koji je postavljen nosi čitav niz kontradiktornosti i nije u skladu sa osnovnim prinicpima revizije. S obzirom na to da međunarodni standardi jasno propisuju sadržaj i sve elemente koje ova revizija treba da sadrži a da to nije učinio Ured za reviziju institucija u FBiH Vlada traži od Ureda da se uskladi sa međunarodnim standardima – poručila je Soko.

Pogledajte https://fena.ba/video/5983

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1wRs0-Nq_S2mgLGdSHf96onndOFbw4HSa?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'