Bosna i Hercegovina     | 02.06.2021. 12:59 |

Slovenija: 374 novozaraženih, brojke stagniraju

FENA Agencije

LJUBLJANA, 2. lipnja (FENA) - U Sloveniji su u zadnja 24 sata potvrđena 374 slučaja zaraze koronavirusom, uz četiri smrtna ishoda među oboljelima, a postotak pozitivnih testova bio je devet posto.

Dan ranije bile su potvrđene 323 zaraze, uz 9,6 posto pozitivnih nalaza, no opći epidemiološki podaci slični su onima od prije tjedan dana i stagniraju, zaustavljen je izraziti pad novozaraženih prije toga, pa se ne mogu očekivati nova popuštanja restrikcija, o čemu će vlada s epidemiolozima odlučivati večeras, navode slovenski mediji.

Aktivnih slučajeva zaraze trenutno je 3.960, a sedmodnevni prosjek novih dnevnih zaraza iznosi 276, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Prema podacima ministarstva, trenutno je u zemlji hospitalizirano 214 covid pacijenata, od kojih je 63 na intenzivnim odjelima, a najmanje jednom dozom cjepiva cijepljeno je 31,8 posto stanovništva.

Premda je prema vladinom "semaforu" Slovenija već tjedan dana u zelenoj fazi epidemije, na novo popuštanje trebat će čekati najmanje tjedan dana, a neke će mjere morati ostati i preko ljeta, prenose mediji, pozivajući se na praćenje modela epidemije koje provode znanstvenici s instituta Jožef Štefan koji tvrde da je reprodukcijski broj širenja epidemije trenutno previsok i da je incidencija zaraze u odnosu na broj stanovništva u Sloveniji viša nego u susjednim državama.

Za vladu i njeno daljnje postupanje u epidemiji novi je problem i u srijedu objavljena presuda ustavnog suda koji je neke mjere doveo u pitanje.

U svom pravorijeku u kojem su prosuđivali opravdanost već provođenih mjera, ustavni suci su naveli da su u međuvremenu ukinute zabrane napuštanja matičnih općina i policijski sat bile neustavne mjere, te da je ustavno sporan i zakon o zaraznim bolestima na koji se vlada kod takvih odluka pozivala jer nije razmotrila mogućnost da se zdravlje u epidemiji zaštiti mjerama koje neće ograničavati osnovna građanska prava.

Ustavni suci donijeli su taj pravorijek većinskom odlukom, uz ocjenu dvoje da je došla s velikim zakašnjenjem jer je inicijativa da se mjere ispitaju sa stajališta ustavnosti bila podnesena prije 15 mjeseci, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo