Svijet     | 02.06.2021. 10:47 |

Izraelski političari u trci s vremenom oko formiranja koalicije

FENA Internet

JERUSALEM, 2. juna (FENA) - Izraelski političari koji se bore da svrgnu s vlasti veteranskog premijera Benjamina Netanyahua imaju na raspolaganju samo vrijeme do neposredno pred ponoć u srijedu kako bi stvorili svoju koaliciju "promjena" sastavljenu od ogorčenih ideoloških suparnika.

Oni samo imaju period do kraja dana - do 20 sati i 59 minuta po srednjoevropskom vremenu - da okupe administraciju koja bi okončala 12 uzastopnih godina vladavine ratobornog čelnika- najdugotrajnijeg izraelskog premijera.

Napori s neizvjesnim ishodom bivšeg TV voditelja Yaira Lapida, sekularnog centriste, u nedjelju su dobili ključnu podršku tvrdolinijaškog vjerskog nacionaliste Naftali Bennetta, multimilionera iz tehnološkog sektora.

- Koalicijski pregovarački timovi vijećali su cijelu noć i ostvarili napredak ka stvaranju vlade nacionalnog jedinstva – navodi u saopćenju Bennetov portparol.

Da bi dobila većinu od 61 poslanika u 120-članom Knessetu, ta iznenađujuća alijansa također bi morala uključivati i druge ljevičarske i desničarske izraelske političare. Njima bi vjerovatno i trebala podrška arapskih izraelskih političara.

To bi rezultiralo vladom podijeljenom dubokim ideološkim razlikama oko ključnih pitanja kao što su jevrejska naselja na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom i uloga religije u politici.

Lapid, čelnik stranke Yesh Atid, dobio je zadatak formiranja vlade od predsjednika Reuvena Rivlina nakon što Netanyahu još jednom nije uspio da sastavi vlastitu koaliciju nakon četvrtih izraelskih izbora bez jasnog pobjednika u manje od dvije godine.

Lapid je navodno pristao da omogući Bennettu, koji predvodi stranku Yamina, da bude prvi rotirajući premijer u okviru sporazuma o diobi vlasti, prije nego što se zamijeni s njim na pola puta njihovog zajedničkog mandata.

U utorak navečer, izvor blizak pregovorima izjavio je za AFP da su pregovarači spremni da "finaliziraju sporazum što je ranije moguće".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta