Bosna i Hercegovina     | 01.06.2021. 20:24 |

U nedjelju obilježavanje godišnjice zločina na području MIZ Jajce

FENA Saopćenje

JAJCE, 1. lipnja (FENA) - Centralni dio manifestacije obilježavanja godišnjice zločina na području Medžlisa Islamske zajednice Jajce pod nazivom "Spomen njima, po(r)uka nama" održat će se u nedjelju, 5. lipnja, u 12 sati simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, učenjem fatihe, kao i prigodnim programom u Carskoj ili Sultan Bajazidovoj džamiji u Jezeru poslije podne-namaza.

- U Srebrenici se dogodio genocid i Srebrenica je simbol stradanja Bošnjaka i simbol zločina nad Bošnjacima. Zločin u Jezeru je moja Srebrenica. Procentualno, po broju stanovnika i žrtava zločina to jedan od većih zločina u Bosni i Hercegovini. Zločin u Jezeru nije završen jer još nisu pronađena sva tijela stradalih i nisu kažnjeni svi zločinci. Zločin u Jezeru je minoriziran i nažalost, zaboravljen zločin u srcu Bosne i Hercegovine - kazao je glavni imam MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić.

U Jezeru je u lipnju 1992. godine ubijeno ukupno 57 osoba, dok se za njih 18 još uvijek traga.

Sud BiH je izrekao prvostupanjsku presude bivšim pripadnicima rezervnog sastava milicije RS, Miloradu Saviću, Mirku (Špire) Pekezu i Mirku (Mile) Pekez.

Odlukom Ustavnog suda BiH iz 22. oktobra 2013. godine ukinuta je drugostupanjska presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene kaznenog zakona.

Porodice ubijenih traže da konačno budu pronađeni preostali posmrtni ostaci, a istovremeno traže pravdu i kažnjavanje zločinaca, priopćili su organizatori obilježavanja stradanja Bošnjaka.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta