Bosna i Hercegovina     | 02.06.2021. 09:31 |

U TK dosad vakcinisano 23.365 osoba, drugu dozu primilo njih 3.726

FENA Anisa Mahmutović

TUZLA, 2. juna (FENA) - U Tuzlanskom kantonu dosad je vakcinisano 23.365 osoba. Prvom dozom vakcinisano je 19.639, dok je drugu dozu primilo 3.726 osoba - podaci su iz izvještaja Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Ministar zdravstva TK Božo Jurić, upitan o komentarima u javnosti o nepoštivanju reda i prioritetnih grupa pri vakcinaciji u tom kantonu, kaže kako nema razloga za brigu i da se vakcinacija vrši shodno broju vakcina kojima zdravstvene ustanove raspolažu.

Još nije poznato kada će doći do masovne vakcinacije stanovništva ispod 60 godina.

- Vakcinacija mlađih od 60 godina je uslovljena dolaskom vakcina na TK. U ovom momentu ne raspolažemo tačnim informacijama kada bi se to moglo desiti - izjavio je Feni ministar Jurić.

Zastupnik u Skupštini TK uime Kluba Demokratske fronte Boris Krešić navodi da u izvještaju u vezi sa vakcinacijom koji je razmatran na kantonalnoj skupštini nije bilo navedeno gdje je utrošeno još 1.954 vakcine.

-Mi ne sporimo da su te vakcine date osobama, ali ne onima koje su navedene kao prioriteti - smatra Krešić.

U izvještaju u vezi s tim koji je prezentiran javnosti, u kategoriji "ostali" vakcinisano je više od hiljadu osoba, a ministar Jurić ističe da je riječ o zdravstvenim radnicima.

- Zdravstvene ustanove imaju veliki broj uposlenika koji nisu zdravstveni radnici, a imaju pravo na vakcinaciju u prioritetnoj skupini, skupa sa zdravstvenim radncima. Oni pripadaju u kategoriju 'ostali' - ustvrdio je kantonalni ministar.

Na pitanje da li postoje slučajevi da bude vakcinisana osoba koja nije iz prioritetne grupe, iz Zavod za javno zdravstvo TK su odgovorili potvrdno, navodeći da takve situacije postoje "s obzirom da se radi o multidoznim pakovanjima vakcina (10 ili 6 doza), koje se po otvaranju bočice moraju iskoristiti unutar šet sati nakon otvaranja bočice".

-Ukoliko se lice koje je pozvano na vakcinaciju iz prioritetne skupine iz bilo kojeg razloga predomislilo ili je bilo spriječeno doći, onda vakcinator na terenu procjenjuje i poziva najbližu osobu i vakciniše je, kako se niti jedna doza vakcine ne bi odbacila – izjavila je Feni stručna saradnica za epidemiologiju u TK Jasmina Brkić Džambić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'