Kultura     | 01.06.2021. 11:23 |

Poseban program za obilježavanje 30 godina Evropskog karavana mira

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Međunarodni centar za mir (IPC) pripremio je poseban program povodom obilježavanja 30. godišnjice Evropskog karavana mira koji se završio u Sarajevu u septembru 1991. godine, a bit će u znaku promjena viđenja Balkana kao "zemlje krvi i meda" i sukoba i vječitih podjela, već kao suštinski, neodvojiv dio nove Evrope nade i Mediterana, izvora civilizacija sa kojima BiH prolazi kroz povijesna iskušenja umijeća života, mira i slobode u kulturi različitosti.

Predsjednik IPC-a Ibrahim Spahić najavio je i da će u Sedmici mira od 21. do 30. septembra biti održan Peti festival "Grad" koji će biti u znaku poznate arhitektice Zahe Hadid i Concert halla Sarajevo na Marijin dvoru i 2001. kada je bilo izabrano pobjedničko rješenje sa Prvog internacionalnog konkursa.

- Između Vijećnice i Inat kuće bit će održan Koncert za Miljacku i EKO /OKO Poetski maraton i javni Miting za mir i Evropu Leonarda da Vincia kojoj je sada, više nego ikada, potrebna solidarnost i podrška, između ostalog, i ponovnim povezivanjem ruku evropskih građana u Sarajevu preko sarajevskih mostova - navodi se u saopćenju IPC-a.

Spahić je najavio da će biti objavljen i Manifest o pravu na rad i život u miru i slobodi na dan kada je, prije tri decenije, u Sarajevu upućen zajedno sa mirovnjacima svijeta i Vili Brantom Apel/Krik za mir i slobodu te kada se digao glas protiv nasilja, rata i mržnje.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo