Bosna i Hercegovina     | 01.06.2021. 09:18 |

Završeno natjecanje Code challenge Hackathon by SUMIT, nagrade u kriptovalutama

FENA Saopćenje

MOSTAR, 1. lipnja (FENA) - U finale natjecanja Code challenge Hackathon by SUMIT čiji je osnovni cilj potaknuti učenike na praktičnu primjenu znanja iz područja ICT-a, prošlo je 15 timova iz 10 škola, a najbolji su nagrađeni s ukupno 1500,00 KM u kriptovalutama.

U projektu je sudjelovala 51 škola, a najbolji su bili učenici Srednje strukovne škole iz Tomislavgrada - Blaž Perić, Salih Seferović, Petra Šola iz tima "Đumbir" sa svojim mentorom nastavnikom Vinkom Kovačevićem.

Drugo mjesto zauzeo je tim "FC Fossilium" koji čine učenici Petar Krvavac, Matej Kraljević, Andro Buhač, Ivan Glibić s mentoricom nastavnicom Silvijom Ćorić Džidić iz Gimnazije fra Grge Martića iz Mostara, dok je treće mjesto osvojio tim "Sniženo vladanje" iz Srednje strukovne škole Silvije Strahimir Kranjčević iz Livna koji su činili učenici Bruno Repić, David Vrgoč, Marko Mamić, Marko Tičinović pod vodstvom mentora nastavnika Hrvoja Jukića.

U priopćenju organizatora navodi se kako je preko 50 učenika iz 15 timova imalo na raspolaganju pet minuta za prezentiranje svoje aplikacije stručnom žiriju koji su činili voditelj Ureda za projekte SUM-a doc. dr. Boris Crnokić, viši asistent Daniel Vasić iz SUMIT-a te Petar Lukić direktor tvrtke IT Odjel.

Na početku natjecanja prigodno obraćanje imali su prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zdenko Klepić, voditelj SUMIT-a doc. dr. Tomislav Volarić te direktor tvrtke IT odjel Marko Laco, dok su organizatori Hackathona bili SUMIT i udruga studenata Switch u suradnji sa srednjim školama u kojima se nastavni plan i program izvodi na hrvatskom jeziku.

Voditelj SUMIT-a doc. dr. Volarić zahvalio je svim natjecateljima i njihovim mentorima na sudjelovanju u natjecanju i najavio novi Hackathon za studente u mjesecu studenom te naglasio da će ovaj Hackhaton za učenike postati tradicionalno natjecanje u svibnju. 

Natjecatelji su mogli svoje ideje izraditi u obliku web aplikacija, mobilnih aplikacija (Android, iOS), desktop aplikacija ili API-ja, a bilo im je dozvoljeno korištenje gotovih programskih paketa (frameworks, libraries) i svih programskih jezika.

- Ovim projektom želi se probuditi svijest društva i sveučilišne zajednice o važnosti i značaju programiranja. Programiranje je cijenjena vještina na tržištu rada, ali programiranje i tehnologija konstantno napreduju pa stoga pojedinac koji posjeduje vještinu programiranja mora konstantno napredovati. Natjecanje je najbolji način otkrivanja kvalitetnih i konkurentnih pojedinaca, a onima koji se ističu nastoji se osigurati bolje uvjete za razvoj i rad - priopćili su organizatori.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'