Kultura     | 31.05.2021. 14:24 |

Daniel Ebner, Ines Tanović i Stevan Filipović, članovi žirija 13. OFF-a

FENA Saopćenje



  
SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Članovi žirija ovogodišnjeg Omladinskog film festivala Sarajevo (OFF), koji će biti održan od 21. do 24. jula, bit će Daniel Ebner, Ines Tanović i Stevan Filipović, saopćeno je danas iz OFF-a.  

Tročlani žiri će odlučivati o najboljem filmu glavnog takmičarskog programa 13. izdanja OFF-a, dok će publika donijeti konačni sud o najboljem filmu iz selekcije dugometražnog filma - Velikih pet.

Kako iz OFF-a navode, žiri glavnog takmičarskog programa činit će - Daniel Ebner, izvršni direktor "Vienna Shorts" film festivala, Ines Tanović, bh. rediteljica i Stevan Filipović, srbijanski reditelj, koji je na 11. izdanju OFF-a bio član žirija razvojnog OFF Mini Market programa.

Tročlani žiri odlučivat će o najboljem kratkom filmu Festivala u glavnom programu - Wolf Competition. 

Žirijem će predsjedati Daniel Ebner, suosnivač i direktor festivala Vienna Shorts, austrijskog međunarodnog festivala kratkog filma. Magistrirao je politologiju i studirao kulturologiju i film u Beču i Berlinu. Daniel je dugi niz godina urednik kulture i filmski kritičar u austrijskoj novinskoj agenciji APA. Filmski je savjetnik u austrijskoj pokrajini Vorarlberg, suosnivač Asocijacije austrijskih filmskih festivala i inicijative Fair Festival Work Now, a radi i kao kustos filma i umjetnosti.

Ines Tanović je rođena u Sarajevu 1965. gdje je diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za dramaturgiju. Istaknuta je bh. rediteljica. Članica je Udruženja filmskih radnika BiH od 1988. Zajedno sa svojim ocem Sejfudinom Tanovićem osnovala producentsku kuću Dokument Sarajevo 1991. godine, koju sada vodi zajedno s producentom Alemom Babićem. Od 2014 do 2019. obnašala je funkciju predsjednice Udruženja filmskih radnika. Rediteljica je nekih od poznatih bh. filmova među kojima su: "Sin", "Naša svakodnevna priča", "Geto 59", "Rudnik" i drugi.

Stevan Filipović (1981.) je srpski filmski montažer, filmski režiser i profesor na beogradskoj školi filma. Istaknuti je srbijanski reditelj poznat po svojim filmovima "Šejtanov ratnik", "Šišanje" i "Pored Mene". Prvo ostvarenje Stevana Filipovića bilo je Shaitanov ratnik (Šejtanov ratnik, 2006, reditelj / koscenarist). Kombinirajući žanrovske elemente iz filmova iz 80-ih, kao i savremenu fantastičnu kinematografiju, kritičari i gledatelji kina pozdravili su je kao dašak svježeg zraka. Shaitan's Warrior prikazan je na brojnim festivalima u Srbiji i širom sveta, na WETA radionici Petera Jacksona na Novom Zelandu, i osvojio je Grand Prix na Grossmann Fantasy Film Festivalu u Sloveniji 2006. godine.

13. Omladinski Film Festival Sarajevo bit će održan od 21. do 24. jula, ove godine na tri festivalske lokacije, a ugostit će blizu 100 akreditovanih gostiju iz 12 zemalja. Ovogodišnji festival se održava sa smanjenim brojem dana i brojem filmova u glavnim selekcijama, međutim veća pažnja se povećuje edukativnim programima, “master class” programima te filmovima iz selekcije OFF Screen, koji su ove godine posvećeni slobodi govora i izražavanja.

Program i detalji ovogodišnjeg Festivala bit će predstavljeni tokom narednih sedmica, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo