Bosna i Hercegovina     | 31.05.2021. 13:18 |

Slovenija još daleko od kolektivnog imuniteta, neke mjere ostaju i dalje

FENA Agencije

LJUBLJANA, 31. svibnja (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata zabilježeno manje od sto novih zaraza koronavirusom i samo jedan smrtni slučaj od Covida-19, no vlasti u ponedjeljak upozoravaju da će neke od mjera morati ostati i preko ljeta, jer je prisutnost virusa još velika, a kolektivni imunitet još daleko.

Cijepljeno je 39 posto odrasle populacije, a četvrtina stanovništva je potpuno cijepljena objema dozama, no za kolektivni imunitet protiv osnovne vuhanske varijante novog koronavirusa bilo bi potrebno najmanje 60 posto cijepljenih, upozorila je na vladinoj konferenciji za novinare u Ljubljani vodeća infektologinja Bojana Beović.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 91 novih zaraza i jedan smrtniu slučaj među oboljelima, udio pozitivnih testova bio je 6,1 posto, a aktivno je malo više od 4 tisuće zaraza, što je ohrabrujuće, no "virus je u Sloveniji još jako prisutan", upozorila je Beović, dodavši kako je u Austriji i Italiji incidencija zaraza dva puta manja nego u Sloveniji.

Zato upozorava da će neke mjere morati ostati i nakon što vlada prestane produžavati stanje epidemije, što se po tvrdnjama premijera Janeza Janše može dogoditi sredinom lipnja.

Za neke već relaksirane djelatnosti, poput sportskih i kulturnih događanja, rada ugostiteljstva i turizma i dalje vrijedi da smiju sudjelovati već cijepljeni, oni s negativnim testom ili ljudi koji su preboljeli Covid-19.

"Normalan život bez mjera moguć je samo ako dođemo do kolektivnog imuniteta, a on kod osnovne kineske varijante virusa iznosi od 66 do 70 posto, a kod britanske i indijske varijante je i viši. Dok ne dođemo do tog stupnja, morat ćemo održati neke mjere i dalje", kazala je Beović.

Što se tiče širenja zaraznije, indijske varijante virusa u Velikoj Britaniji i mogućnosti restrikcija za putovanja iz te zemlje, Beović je rekla da je u Sloveniji zabilježeno samo nekoliko slučajeva indijskog tipa virusa, te da je "zatvaranje" granica, kakvo u borbi protiv pandemije Covida-19 primjenjuju Australija i Novi Zeland "neprovodivo" u Sloveniji.

Beović je odgovarajući na pitanja novinara kratko komentirala i stanje epidemije u Hrvatskoj, s obzirom na to da je u Hrvatskoj sada broj potvrđenih novih zaraza relativno manji nego u Sloveniji, ali je s druge strane broj novih smrtnih slučajeva mnogo veći.

"Mislim da ta razlika proizlazi iz toga da je u Hrvatskoj broj testova bitno manji nego u Sloveniji", kazala je slovenska infektologinja i članica vladine skupine za borbu protiv Covida-19, prenosi Hina.

 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!