Bosna i Hercegovina     | 31.05.2021. 11:43 |

Instalacijom u Velikom parku obilježen Dan bijelih traka

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 31. maja (FENA) - Na današnji dan, 31. maja 1992. godine, Krizni štab bosanskih Srba opštine Prijedor putem lokalne radio stanice izdao je naredbu da svi nesrbi u Prijedoru označe svoje kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće istaknu bijelu traku oko ruke kao dokaz lojalnosti srpskim vlastima.

To je prvi put, nakon nacističkog proglasa iz 1939. godine da su članovi jedne etničke ili religijske skupine na ovakav način bili obilježeni za istrebljenje, što je predstavljalo uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocid nad Bošnjacima na području Prijedora, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije prijedorske općine.

Obilježavanje Dana bijelih traka odavno je prevazišlo lokalne okvire te se taj dan simbolično obilježava u BiH i svijetu.

Tako je u Velikom parku kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva AntiDayton grupa postavila instalaciju sa fotografijama profila djece ali i onih koji su krivci za zločine u kojima su ta djeca stradala.

Aktivista AntiDayton grupe Nihad Alečković podsjetio je da su 31. maja u Prijedoru Bošnjaci i Hrvati morali da na svoje prozore, kuće, balkone izbace bijele čaršafe, a oko ruku svežu bijele trake kako  bi bili prepoznatljivi i kako bi ih lakše bilo grupisati, ubijati, zatvarati u logore....

U Prijedoru je, od 1992. do 1995. godine, ubijeno 3.176 građana/civila, Bošnjaka i Hrvata, od čega i 102 djece.

- Gledali smo da instalacijom istaknemo ubijenu djecu sa profilima djevojčica i dječaka. Danas smo i po prvi put javno na poseban način iznjeli i sve presuđene ratne zločince, koji imaju u presudama Prijedor. Da li za logore, da li za direktna ubistva ili naređenja, ukupno ih je 65 - kazao je Alečković.

On je naglasio da je cilj postavljanja današnje kao i svih ranijih instalacija borba protiv zaborava, da se nikad ne zaboravi. Borba protiv negiranja istine i podrška podizanju spomenika ubijenoj djeci u Prijedoru.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom