Bosna i Hercegovina     | 28.05.2021. 11:10 |

Telefonski će biti pozivane osobe koje su prioritet a nisu vakcinisane

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. maja (FENA) - Na koronavirus u  Kantonu Sarajevo su  u čertvrtak testirane 443 osobe, a kod 13 je potvrđena zaraza koronavirusom.

U istom periodu, od posljedica zaraze oporavile su se 24 osobe. Jedna osoba je  preminula.

Od pomenutog broja novozaraženih, njih sedam pripada porodičnim klasterima ili kontaktima sa ranije zaraženim osobama, zbog čega su u samoizolaciji od ranije, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo  hospitalizirano 88 pacijenata, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu 42, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 46 pacijenata. Na respiratoru su dva pacijenta u KCUS-u. U isto vrijeme, kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti na KCUS-u koristi jedan pacijent, a u Općoj bolnici tri. U protekla 24 sata sa hospitalizacije je otpušteno pet osoba.

 U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo  pregledano je 112 pacijenata, od kojih su tri transportovana u Opću bolnicu i jedan u KCUS. Na drive-in punktu na Vrbanji uzeto je 35 PCR briseva, u Novom Gradu i  Semizovcu po sedam PCR briseva.  Ukupno su proteklog dana na drive-in punktovima i Covid-ambulantama uzeta 223 PCR brisa.

Covid-pozivni centar je zabilježio 88 poziva, a obavljeno je i 187 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Kanton Sarajevo bilježi 273 aktivna slučaja COVID-19 infekcije. U samoizolaciji se nalazi 1.711 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 52.444 osobe zaražene koronavirusom i 50.902 izliječene osobe.Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo , u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 12, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 20.

 Krizni  štab  Ministarstva zdravstva KS saopštava  da proces vakcinacije u Zetri protiče prema planu i bez gužvi, te zahvaljuju građanima na poštivanju termina. Jučer je vakcinisano 1.500 građana, a danas je na vakcinaciju pozvano 1.300 osoba.

Danas se u Zetri nastavlja i vakcinacija zdravstvenih radnika koji, iz različitih razloga, nisu vakcinisani u prethodnom periodu. Također, iz Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo  poručuju da će  telefonski pozvati na vakcinaciju  osobe koje su bile prioritet u imunizaciji do sada, ali nisu pozivane zbog poteškoća koje su javile u informacionom sistemu.

 Iz Kriznog štaba obavještavaju da danas u dvorani Zetra počinje i vakcinacija  zaposlenika Ujedinjenih nacija iz cijele BiH, i to vakcinama koje je obezbijedila ta organizacija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo