Bosna i Hercegovina     | 27.05.2021. 15:42 |

U Banjoj Luci održana treća javna diskusija 'Euroatlantske integracije BiH'

FENA Saopćenje

BANJA LUKA 27. maja (FENA) - Centar za edukaciju „Pro Educa“ organizirao je  u Banjoj Luci treću javnu diskusiju o temi „Euroatlantske integracije BiH“.

U uvodnom dijelu diskusije predstavljeni su rezultati istraživanja „Koliko novinari znaju o euroatlantskim integracijama“. Istraživanje je pokazalo da 28 posto novinara zna da je Bosna i Hercegovina 2006. godine ušla u Partnerstvo za mir.

Oko 65,6 posto novinara zna da je Partnerstvo za mir program saradnje sa NATO savezom, 31 posto novinara zna šta je Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, a samo devet posto novinara zna šta je Sporazum o statusu snaga.

Učesnici diskusije u uvodnom izlaganju su bili, bivši ambasador BiH u EU Igor Davidović, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Branimir Mandić, magistar evropskih integracija Denis Čarkadžić, šef odsjeka za NATO pri Ministarstvu vanjskih  poslovaBiH  Momir Brajić i generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša.

Grmuša smatra da , kako je kazao,  polako gubimo korak na putu ka integracijama, trenutni trend je dezintegracije,a to vidimo kroz iskustvo Velike Britanije i Islanda.

Mišljenja je da građani nemaju otpor prema evropskim vrijednostima, nego prema političkim i birokratskim odlukama unutar države, ljudi ne vjeruju svojim nosicima odluka. Taj trend je takve prirode da će biti potrebno mnogo državničkog, političkog talenta da se to promijeni.

- Mi smo u vremenu malih ideja, malih političara i još manjih državnika i onda sve to vodi do problema koji se ozbiljno reflektiraju na male narode. Koncept različitosti se ne njeguje i ne poštuje, to smo vidjeli kada se raspala bivša Jugoslavija, tada Evropa nije reagirala, isto kao što i sada ne reagira u Bosni i Hercegovini – kazao je Grmuša.

Mišljenja je da gdje nema različitosti nema ni harmonije, te nema kvalitetnog sukoba ideja i razmišljanja i tu nema napretka.

- Nama ne može niko iz Evropske unije da pomogne jer nema državnika koji bi to uradili. Mi moramo da otvorimo konstruktivan unutrašnji dijalog i na taj način prevaziđemo naše prepreke - istakao je  Grmuša.

Brajić je govorio o unapređenju saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a, te kazao da postoji  jasan stav da je BiH opredijeljena na članstvo u NATO-u. Saradnja se provodi kroz Program reformi, koji sadrži različite sfere rada institucija BiH, u oblasti ekonomskih, političkih, pravnih, životnih pitanja, itd.

Pojasnio je da su sve odluke donesene konsezusom na Komisiji za saradnju sa NATO, koja ima 21 člana, ima veliki broj članova ali, kako je rekao, zbog ustavne strukture ona mora biti takva.

Način na koji se donose odluke je vrlo jednostavan, naveo je, odluke se donose konsenzusom, samim tim nema preglasavanja. Svi strukturalni dijelovi dokumenta, koji se šalje u Brisel, su plan rada institucija BiH u okviru ustavnih nadležnosti.

- Stoga smo mi kao Ministarstvo vanjskih poslova između ostalog uvrstili u dokument unapređenje regionalne saradnje, te rad u okviru globalnih organizacija – rekao je Brajić.

Kada program reformi bude usvojen, dodao je, mi kroz saradnju sa Sjevernoatlantskim savezom procjenjujemo da li je BiH odradila reforme koje su bitne za članstvo.

- Bosna i Hercegovina je označena kao perspektivan partner. Mi nastavljamo saradnju svim instrumentima saradnje kao što je Američko-Atlantska povelja,  koja je važna radi saradnje regionalnih odnosa. Institucije u BiH dobro prate zacrtanu politiku koja je donesena na Predsjedništvu BiH i očekujem harmoniziranu saradnju unutar države na svim nivoima, kao i na međunarodnom planu – naglasio je Brajić.

Današnjoj diskusiji su prisustvovali predstavnici EU delegacije, konzulata Republike Hrvatske, Područne privredne komore Banja Luka, ambasade SAD, Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske i političkih partija.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana