Magazin     | 27.05.2021. 11:23 |

Brončana božica iz Sovića na markama Hrvatske pošte Mostar

FENA Saopćenje

MOSTAR, 27. svibnja (FENA) - Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je redovito izdanje poštanskih maraka "Arheološko blago 2021." s motivom minijaturne brončane figurice ilirske božice.

Ovaj vrijedni nalaz iz vremena Ilira slučajno je pronađen krajem 19. stoljeća u mjestu Sovići nedaleko od Mostara, a pretpostavlja se da je nastao tri stoljeća prije Krista, priopćeno je iz HP-a Mostar.

Brončana božica izduženog tijela, slomljenih nogu i jedne ruke ima perforirane grudi i lijevom rukom prekriva intimni dio tijela. Arheolog Borivoj Čović figuricu objašnjava kao predstavu kultne božice, koja je najvjerojatnije uvezena na delmatsko područje.

Navode kako rustična izvedba, naglašena asimetričnost i redukcija ukazuju na mogućnost izvornog likovnog izričaja, a može se pretpostaviti da statua predstavlja autohtonu inačicu božice "Venere pudice".

Figurica je izložena u stalnom postavu prapovijesne zbirke Muzeja franjevačkog samostana svetog Ante Padovanskog na Humcu. Zabilježeno je da je brončanu figuricu muzeju poklonio fra Andrija Nuić 13. studenoga 1891. godine, a njena replika izložena je u stalnom postavu Hrvatske franjevačke arheološke zbirke sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici kod Gruda.

Autorica likovnog rješenja je Ana Pavlović, a marke se u poštanskom prometu koriste od 12. svibnja 2021. godine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom